60 godina 250. raketne brigade

VIDEO K9: Vojnom svečanošću u kasarni Banjica danas je obeležen Dan 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva i šest decenija od njenog formiranja.

0
31

Istorija roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva započela je 1915. godine, kada je srpski artiljerac Radoje Raka Ljutovac iznad Kragujevca, topom zemaljske artiljerije oborio austrougarski avion, podsetio je ministar odbrane, Miloš Vučević, na svečanosti upriličenoj danas u kasarni “Banjica” povodom Dana 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva i šeste decenije od njenog formiranja.

“Podvig srpskog vojnika predstavlja jedinstven događaj u istoriji svetskog ratovanja, jer se smatra prvim zabeleženim slučajem obaranja aviona dejstvom sa zemlje. U čast izuzetnog uspeha, ovaj istorijski događaj simbolično predstavlja početak razvoja roda”, rekao je Vučević.

Vučević je istakao podvige 250. raketne brigade iz 1999. za koje je brigada 2000. godine odlikovana najvećim ratnim priznanjem, Ordenom narodnog heroja, a od 2020. je počelo i opremanje najsavremenijim sredstvima i sistemima.

Kao izaslanik predsednika Republike, ministar Vučević uručio je komandantu brigade, brigadnom generalu Tiosavu Jankoviću, Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena, kojim je Ukazom predsednika Republike, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštite građana Srbije odlikovana ta brigada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.