59. biciklistička Trka kroz Srbiju 1. avgusta na Zlatiboru

VIDEO K9: 59. biciklistička trka kroz Srbiju, startovala je ove godine u Istočnom Sarajevu. Prilog je realizovan uz podršku Opštine Čajetina.

114

Biciklistička „Trka kroz Srbiju“, 59. po redu, startovala je u Istočnom Sarajevu i biće zavržena 2. avgusta u Požarevcu.

Ovogodišnja trka je posvećene jubileju, 80 godina od prve trke kroz Srbiju, čiji je pokrovitelj 1939. bio Petar II Karađorđević, koji je pobedniku iz Slovenije Avgustu Prosineku uručio zlatni pehar.

“Obeležavamo jedan veliki jubilej, a to je 80 godina od prve trke kroz Srbiju, 1939. I moram da napomenem da je to jedna od najstarijih, da ne kažem i najstarija manifestacija u zapadnom delu Balkana”, rekao je u petak Branko Banović ispred Biciklističkog saveza Srbije.

Trka će imati tri etape i dve poluetape, a pored turističkog značaja za gradove kroz koje prolazi, “Trka kroz Srbiju” je važna i za takmičare koji u njoj učestvuju, jer se nadmetanje boduje i za kvalifikacije za OI u Tokiju naredne godine.

Po prvi put sam start trke je u drugoj zemlji, u Istočnom Sarajevu, nakon čega sledi prva etapa duga 80 kilometara.

Nakon 2008. godine, opština Čajetina ponovo je na mapi „Trke kroz Srbiju”. Predstavnica ove opštine istakla je da su Čajetina i Zlatibor poznati po negovanju tradicionalnih vrednosti, a ove godine obeležavaju i 126 godina od organizovanog bavljenja turizmom.

“Jedna od naposećenijih planina u Srbiji sigurno će spremno dočekati karavan biciklista. Opština Čajetina ulaže značajna sredstva u razvoj sportske infrastrukture. Veliki broj sportista i sportskih ekipa, pripremao se na Zlatiboru, što iz zemlje što iz inostranstva i sa svojih takmičenja donosio najsjajnija odličja”, istakla je Marija Jeremić, pomoćnica predsedsednika Opštine Čajetina.

U karavanu 59. biciklističke trke kroz Srbiju je više od 300 ljudi, od kojih je oko 150 takmičara, koji dolaze iz 30 zemalja, država iz našeg okruženja, zatim Austrije, Nemačke, Belorusije, Slovačke, Velike Britanije, kao i iz Azije i Južne Amerike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.