58 godina Udruženja MNRO Novi Sad

VIDEO K9: Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Novog Sada danas proslavlja 58 godina postojanja i uspešnog rada.

0
592

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO) Novog Sada duže od pola veka pomaže deci i odraslima sa mentalnim poteškoćama da se međusobno druže, uče i kroz veliki broj kreativnih radionica provode kvalitetno vreme, ostvaruju dinamičan društveni život i uključe se u društvo u kojem žive.

Prigodnim programom Udruženje je ovog petka proslavilo 58 godina od osnivanja.

“Ono čime se mi bavimo je osnaživanje osoba sa invaliditetom, a to su konkretno osobe sa intelektualnim teškoćama, bavimo se svim kategorijama. Imamo različite servise i naše udruženje ima brojne korisnike koji dolaze u naše centre gde imaju druženje i gde je opuštena atmosfera uz neku podršku međusobnu”, rekla je Katarina Vukelić, predsednica udruženja.

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osoba, kako je rekla, svakodnevno se trudi da svojim korisnicima u inkluzivnim centrima kreira zanimljive i aktivnosti i radionice, što uključuje i redovne odlaske na različite manifestacije širom grada, kako bi održali dinamičnost u aktivnostima ovog udruženja.

“Aktivnosti su različite. U okviru udruženja postoji dnevni boravak gde korisnici borave pet dana po šest sati, a osim toga, za nešto mlađu populaciju, imamo inkluzivni centar Cvrčak, to je prvi takav servis u našem gradu koji okuplja decu sa i bez smetnji u razvoju. Ta druženja su vikendom i tako da im vikend bude ispunjen”, navela je Vukelić.

Vukelić je posebno istakla rad u edukativnim radionicama u kojima korisnici inkluzivnih centara imaju priliku da nauče kako obavljaju neke od svakodnevnih poslova, sa ciljem da se osamostale.

Roditeljima ovakav vid usluge veoma znači, kako je navela, u čemu važnu ulogu ima veliki broj volontera u ovom udruženju.

Iako se poslednjih godina, kako je rekla predsednica Udruženja, intenzivno radi na uključivanju osoba sa smetnjama u razvoju u društvo, još uvek je potrebno mnogo rada i napora, kao i kvalitetnih projekata, kako bi im se omogućilo potpuno i funkcionalno uključenje u društveni život, a Udruženje MNRO, kako je rekla, pored velike volje ulaže i napore da se taj cilj i ostvari.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.