57. godina žaštite prirode u Vojvodini

VIDEO K9: Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode u petak je obeležio 57. godinu od svog osnivanja.

0
25

Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode svečanim skupom proslavio je u petak svoj 57. rođendan. Jedna od osnovnih delatnosti Zavoda jeste izrada studije zaštite prirode kojima utvrđuju vrednosti lokacija predloženih za zaštitu kao i način upravljanja tih područja.

Na teritoriji Vojvodine trenutno je 136 zaštićenih područja koje se prostiru na površini od oko 150 hiljada hektara. Među njima su Nacionalni park Fruška gora, 17 specijalnih rezervata prirode, 12 parkova prirode, 96 spomenika prirode, 5 predela izuzetnih odlika i drugih dobara, dok se još 19 područja nalazi u postupku zaštite. Na teritoriji pokrajine Zavod je prepoznao 660 poligona staništa ekološke mreže koji zahvataju preko 115 hiljada hektara.

U Zavodu je trenutno zaposlenih 48 saardnika, od koji 40 sa visokostručnom spremom. Institucija je smeštena u modernoj namensko izgrađenoj zgradi u Radničkoj broj 20 u Novom Sadu, u kojoj je postavljena i prirodnjačaka izložba koju poseti više od 30 hiljada mladih svake godine.

Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode osnovan je 1. februara 1966. godine i prvobitno je bio smešten na Petrovaradinskoj tvrđavi. Odlukom Skupštine Vojvodine reosnovan je 16. februara 2010. godine i sa radom je počeo 1. aprila iste godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.