50 godina Memorijala Pavla Beljanskog

VIDEO K9: Ko je bio Pavle Beljanski? Ko su njegovi naslednici i zbog čega su oni značajni? Šta je to legatarstvo i ima li ga danas? To su neke od tema o kojima se razgovralo sinoć na predavanju posvećenom ovoj porodici darodavaca, a povodom obeležavanj pet decenija od osnivanja Memorijala Pavla Beljanskog.

545

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ove godine obeležava tri jubileja – 55 godina od otvaranja Muzeja za publiku, 50 godina od osnivanja Memorijla Pavla Beljanskog i 45 godina od otvaranja Memorijla umetnika, kažu njeni predstavnici.

“Obeležavajući pet decenija od osnivanja Memorijala Pavla Beljanskog odlučili smo da tog datuma, 6. oktobra organizujemo predavanje kojim ćemo podsetiti na to dešavanje, kada je potpisan ugovor sa naslednicima Pavla Beljanskog i na taj način je pravno definisan i osnovan prostor Memorijala Pavla Beljanskog”, navela je kustos Julijana Stojisavljević.

Potpisivanjem ugovora 1966. godine naslednici su Spomen-zbirci poklonili nameštaj, knjige, znamenja, ploče, dela starih majstora, porodične portrete među kojima se našao i portret “Mladi diplomata” na kojem je naslikan sam Pavle Beljanski. Memorijal je za posetioce otvoren dve godine kasnije. Stojisavljevioć ističe da su se time po dobročinstvu njegovi naslednici izjednačili sa rođakom jer su omogućili da i da ovaj deo kulturne bastine postane vidljiv i dostupan svima.

“Pavle Beljanski je bio pravnik po obrazovanju, bio je diplomata i strastveni ljubitelj umetnosti i od najranijih dana od kako je počeo da radi kao diplomata, posećivao je muzeje, uživao u umetnosti i sakupljao dela starih majstora, a otkrio je i čudesni svet naše moderne umetnosti”, rekla je Stojisavljević.

Kolekcija Pavla Beljanskog, koja broji 185 dela od 37 autora, sastoji se od najznačajnijih dela srpske umetnosti nastalih od početka do sedme decenije XX veka, sa naglaskom na period između Prvog i Drugog svetskog rata. U skladu sa tim, kolekcija hronološki započinje slikama prve generacije modernista poput Nadežde Petrović, Milana Milovanovića i Koste Miličevića, a nastavlja se delima najvažnijih predstavnika srpske umetnosti između dva svetska rata kao što su Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Dobrović, kao i ostvarenjima umetnika druge polovine XX veka koja slede stilsku orijentaciju dela iz prethodnog perioda među kojima su Zora Petrović, Liza Križanić, Živko Stojsavljević, Milenko Šerban i Ljubica Sokić.

Primeri ovakvog legatarstva danas sve ređi, te je zbog toga veoma važno govoriti o ljudima poput Pavla Beljanskog, zaključeno je na predavanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.