5. zbornik radova Akademije umetnosti

VIDEO K9: Peti po redu Zbornik radova Akademije umetnosti svečano je danas promovisan u ovoj ustanovi. Ovaj naučni časopis koji na jednom mestu sadrži radove iz svih oblasti nauke i umetnosti, Akademija umetnosti publikuje od 2013. godine. 

556

Peti Zbornik radova je, prema njenim rečima, specifičan i po tome što su radovi u njemu po prvi put publikovani dvojezično, odnosno, autori su mogli da biraju da li će njihovi radovi biti štampani na srpskom ili engleskom jeziku, tako da je od ukupno 13 naučnih radova, čak pet iz pera autora iz inostranstva, Amerike, Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

“To je na neki način i ogledalo naše Akademije i to nam je bio prvi cilj. Dakle, da na neki način mogu da se predstave autori sa sva tri departmana Akademije, sa Drame, sa Muzike i sa Likovnih umetnosti”, rekla je urednica Zbornika radova Nataša Crnjanski.

Članovi uredništva su, tokom promocije, predstavili svoje rubrike, a upriličen je razgovor i sa maestrom Mladenom Jaguštom.

Prisutni su na kraju svečanosti imali priliku da pogledaju i specijalni video autora iz inostranstva.

“Desetominutni video koji su nam priredili naših troje autora iz Amerike, sa Univerziteta u Minesoti i oni su, na neki način naši virtuelni gosti, jer će tim putem predstaviti svoj rad u petom broju”, kaže Crnjanski.

Zbornici radova Akademije umetnosti predstavljaju sintetički presek savremenog stanja teorijsko-umetničkog mišljenja, naveo je recenzent tekstova objavljenih u ovom delu dr Radovan Popović, koji na zborniku sarađuje od prvog broja.

“Postavlja nove tendencije u jednom sklopu kritičkog promišljanja savremenih teorija umetnosti i savremenih teorijsko-umetničkih trendova, pravaca, obrazaca i mišljenja”, navodi teoretičar umetnosti dr Radovan Popović.

Prema njegovim rečima, ovo delo stoji u, sada već prilično dugoj, tradiciji zbornika koji izdaje Akademija umetnosti u Novom Sadu i pruža dostojan doprinos razvoju teorijsko-umetničkog mišljenja kod nas.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.