5. oktobri u Vojvodini

VIDEO K9: Petooktobarske promene nisu donele boljitak Vojvodini i Vojvođanima, ni one 1988. niti one 200. godine, smatra Aleksandar Odžić, predsednik Vojvođanske partije.

0
3

Dvadeset su dve godine od petooktobarskih demonstracija, ali i 34 godine od tzv. Jogurt revolucije u Novom Sadu i dešavanja u Vojvodini koja su označila početak promena na ovim prostorima, smatra predsednik Vojvođanske parti Aleksandar Odžić.

Vojvođani su, podsetio je Odžić, do tog trenutka, nakon čega je usledila centralizacija, uspeli da iskoriste punu autonomiju koju su dobili 1974. i, uz Sloveniju, dostignu najviši standard u tadašnjoj Jugoslaviji i izgrade sve ono što i danas imaju.

Vojvodina, međutim, nije mnogo dobila ni nakon petooktobarskih dešavanja 2000. godine, smene režima Slobodana Miloševića i pobede DOS-a u kojem su se, osim stranaka koje su težile vraćanju Vojvodini njenih nekadašnjih nadležnosti, prema Odžićevom mišljenju, nalazile još dve grupe – one koji su 5. oktobar doživele kao dobru priliku da se dočepaju vlasti i materijalnih benefita, kao i nacionalisti koje su, kako je naveo, jaki i danas.

Neke prinadležnosti su nakon 2000. vraćene Vojvodini, naveo je Odžić, ali je taj trend definitivno zaustavljen nakon ubistva Zorana Đinđića i političkih promena koje su nakon toga usledile.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.