5. oktobar – daleko od ideala

VIDEO K9: Srbija je 15 godina nakon političkih promena daleko od ideala koji su doveli do dešavanja 5. oktobra 2000. godine. Ovaj datum, ipak, zaslužuje objektivnu analizu koja je u ovom trenutku moguća, rekao je Lazar Slepčev iz Centra za društvenu stabilnost u emisiji Nema bez veze.

443

Nema sumnje da je 5. oktobar koji se dogodio pre 15 godina zaista istorijski datum za Srbiju, rekao je Slepčev, prvenstveno, kako je dodao, po rezultatima promene režima Slobodana Miloševića.

Ono što taj datum još više zaslužuje je i jedna sveobuhvatna analiza, što je, po njegovom mišljenju moguće sa ove vremenske distance.

Miloševićev režim bio je autoritarnog karaktera, ocenio je Slepčev, a kako je gubio moć i podršku, ljudi su gubili racionalno rasuđivanje. Bile su to godine, podsetio je Slepčev, kada su Mira Marković i njen JUL uveliko počeli da upravljaju državom i da se stavljaju iznad stranke koja im je bila politički kišobran.

“To je bilo jedno stanje koje je, objektivno, bilo neizdrživo i 5. oktobar je, prosto, došao kao plod narodnog nezadovoljstva takvim stanjem. Tim pre što smo imali jedno ratno razaranje, gde nas je Milošević, ruku na srce, uveo u jedan rat sa krajnjim ishodom koji je bio očekivan”, podsetio je Slepčev.

Nastupile su promene od kojih su građani očekivali mnogo i u što kraćem vremenskom roku, što je, smatra Slepčev, na ovim prostorima i jedan mentalitetski problem.

Vreme je pokazalo, rekao je on, da brza i radikalna rešenja, lišena mudrosti pregovaranja, taktiziranja i realnog sagledavanja okruženja i vlastitih mogućnosti, nisu donela pozitivne rezultate. Tek se, možda, zaključio je Slepčev, 15 godina nakon tog 5. oktobra stiče utisak da Srbija konačno dobija obrise politike koja je na tragu tih principa koji mogu doneti boljitak njenim građanima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.