5 minuta do hipotermije u ledenoj vodi

VIDEO K9: Već sedam dana u Beogradu traje potraga za Matejem Perišom, Splićaninom kome se od 30. decembra gubi svaki trag. Pripadnici MUP-a već nekoliko dana pretražuju i Savu, jer postoje indicije da se Splićanin 31. decembra, kada je prijavljen njegov nestanak, uputio upravo ka ovoj reci. Zimi su vodotoci zbog niske temperature smrtonosni i svega nekoliko minuta provedenih u njima može biti kobno, kažu u Udruženju spasilaca na vodi Vojvodine.

0
72

Vesti o utapanjima u rekama ni tokom zime nisu retkost. Reka je tokom hladnijeg perioda znatno opasnija nego tokom ostatka godine, pre svega zbog hipotermije, stanja koje nastupa kada telesna temperatura padne ispod 35 stepeni.  

Trenutna temperatura Dunava je manja od 5 stepeni, kaže Goran Radivojević iz Udruženje spasilaca na vodi Vojvodine, i dodaje da u ovom trenutku prosečan čovek u Dunavu može da preživi svega 5 minuta.

Ipak, navodi on, zima u Srbiji traje svega nekoliko meseci pa ni utapanje usled hipotermije, statistički, nije česta pojava.  

U narodu je, kaže Radivojević, prisutno verovanje da, ukoliko čovek dođe u kontakt sa hladnom vodom, treba da skine odeću sa sebe. Ipak, naglašava on, situacija je suprotna.

Ukoliko čovek dođe u situaciju da se nađe u hladnoj vodi, gotovo da ne može pomoći sebi, navodi Radojević. Stoga je, zaključuje on, u ovakvim situacijama najbolji oprez i preventiva kako bi se izbegle ovakve nezgode.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.