5. jun – Svetski dan zaštite životne sredine

VIDEO K9: Danas je Svetski dan zaštite životne sredine koji se raznim aktivnostima i kampanjama obeležava u celom svetu, sa ciljem da skrene pažnju javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

21

U svetlu pandemije korona virusa poruka ovog 5. juna je jasna: da bismo se brinuli o sebi, moramo se brinuti za prirodu.

Svetski dan zaštite životne sredine 2020. je stoga fokusiran na očuvanju biodiverziteta i obeležen uz slogan: „Vreme je za prirodu“.

Obeležavanje ovog datuma je najavljeno u preko 143 zemlje.

Zaštita biodiverziteta se najbolje sprovodi očuvanjem prirodnih staništa, kroz zaštićena područja i druge vidove prostorne zaštite.

Vojvodina je izrazito agrarno područje, međutim na njenoj teritoriji postoje 133 zaštićena područja na površini od preko 140.000 hektara, dok je u postupku zaštite više od 20 područja.

Stručni timovi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode trenutno istražuju nove terene i vrše valorizaciju prirodnih vrednosti sa ciljem izrade studija za njihovu zaštitu. Neki od istraživanih područja su Bogojevački rit, Slatine uz Moravicu kod Vatina i Margite, Lesne doline na potezu od Dobrice do Alibunara, Dolina – Alaš kod Padine, Dunavski ritovi između Plavne i Bačkog Novog Sela, Slatine kod Ruskog Krstura i Slatine kod Žablja.

Svetski Dan životne sredine, 5. jun, odredila je Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Prisutne delegacije su tada donele zajednički zaključak o potrebi međunarodne saradnje u svrhu zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP – Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.