5.000 fotografija Dragiše Savića

VIDEO K9: Raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta Fruške gore prikazana na fotografijama biologa Dragiše Savića predstavljena je javnosti u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Na izložbi se može videti samo mali deo od 5000 fotografija koje je Savić načinio tokom proteklih dvadeset godina.

0
70

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode prošle nedelje je postavljena izložba fotografija Dragiše Savića, organizovana povodom 5.000 vrsta živih bića koje je tokom 20 godina fotografisao ovaj biolog.

Savić je zaposlen u Nacionalnom parku Fruška gora, na kojoj je nastao i najveći deo ovih fotografija, a u Zavodu je izložen samo deo onoga čime se iz hobija bavio tokom poslednje dve decenije.

Savić se, kako je rekao, fotografijom bavi još od srednje škole, a fotografijom prirode tokom studiranja pre više od 30 godina.

Osim što je kroz ovu svoju pasiju prikupio bogatu građu, neretko je nailazio na retke vrste u Srbiji ili potpuno nove za našu zemlju, a bilo je i sasvim novih vrsta za nauku uopšte. Naći uzorke i načiniti 5000 fotografija nije mali posao za jednog čoveka, kaže Saveć, ali samo fotografisanje se u ovom poduhvatu nije pokazalo kao najveći problem.

Pet hiljada fotografija Savić je, zbog veličine izložbenog prostora, morao da odabere samo 50, ali da ne sve ostale vrste ne bi bile uskraćene, načinio je mozaik načinjen od svih svojih dela koji na najbolji način simboliše raznolikost biljnog i životinjskog sveta Fruške gore.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.