4,8 miliona dinara za dvojezičko obrazovanje

VIDEO K9: U Vojvodini je dvojezičkom nastavom obuhvaćeno 14 osnovnih i srednjih škola, a za ovaj vid obrazovanja pokrajina je tokom aktuelne školske godine izdvojila 4 miliona i 800 hiljada dinara. Podaci o osnovnom obrazovanju i vaspitanju učenika, obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina i realizacija dvojezičke nastave, našli su se na današnjoj sednici Pokrajinske vlade.

0
334

Osnovno obrazovanje se, pored redovnih, ostvaruje i u 13 posebnih osnovnih škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, 21 osnovnoj muzičkoj školi, dve baletske, dve škole za osnovno obrazovanje odraslih, te u pet privatnih osnovnih škola, kao i u jednoj privatnoj osnovnoj baletskoj školi.

Pored nastave na srpskom jeziku, nastava se u osnovnim školama na teritoriji pokrajine realizuje i na još pet jezika: mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom. Uz ove, učenicima je omogućeno i izučavanje još šest jezika: ukrajinski, bunjevački, romski, bugarski, makedonski i češki, što je ukupno 11 jezika u okviru izborne nastave za predmet – Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture.

Dvojezička nastava ostvaruje se u sedam lokalnih samouprava: u Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Vrbasu, Senti i Sremskim Karlovcima. Nastava se odvija na maternjim jezicima, srpskom, mađarskom i hrvatskom i na stranim – engleskom, nemačkom, ruskom i francuskom.

U aktuelnoj školskoj godini, dvojezičkom nastavom obuhvaćene su 4 gimnazije i 10 osnovnih škola, sa ukupno 1.066 učenika, raspoređenih u 49 odeljenja.

Pokrajinska vlada je tokom 2017. finansirala je osnovne i srednje dvojezičke škole sa 4.800.000 dinara.

Proces evaluacije projekta dvojezičke nastave, kako je saopšteno, radi Pedagoški zavod Vojvodine.

U Vojvodini se, inače, tokom 2017/2018. godine u 345 redovnih obaveznih osnovnih škola obrazuje 144.090 učenika, a to je za skoro 1.986 učenika (1.36%) manje nego prethodne školske godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.