48 godina Novosadskog pozorišta

VIDEO K9: Novosadsko pozorište sutra će svečano proslaviti 48. godinu svog postojanja.

0
26

Novosadsko pozorište u četvrtak, 27. januara slavi 48. godinu postojanja.

Obeležavanje godišnjice počeće u 19 časova, uz prisustvo pokrajinske sekretarke za kulturu, javno infromisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragane Milošević.

Ovom prilikom biće izvedena prva repriza predstave „Idiot“ Fjodora M. Dostojevskog u režiji Andreja Cvetanovskog. Novosadsko pozorište nastalo je 1974. godine sa idejom da pomogne u očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Vojvodini.

Teatar u ulici Jovana Subotića vremenom je prevazišlo mađarski okvir i danas slovi za jedno od najrelevantnijih pozorišnih scena u Srbiji i regionu, sa raznolikim repertoarom, između eksperimenta i inscenacija klasičnih dela mađarske i svetske literature.

Ovaj novosadski teatar je, između ostalog, originalan po još dva neobična pozorišna događaja. Jednom godišnje to je Dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca tokom kojeg u roku jednog dana tri pisca napišu tri teksta za tri reditelja i tri glumačke ekipe koje, opet, u roku narednog dana spreme tri predstave koje iste večeri izvedu pred publikom.

Drugi, pak, unikatni događaj je tzv. “sahrana predstave” koja predstavlja način da se glumci oproste od predstava koje odlaze u penziju.

U oktobru 2017. godine, prema ideji direktora Valentina Vencela, Novosadsko pozorište pokrenulo je festival jezičkih manjina sveta Synergy. Taj projekat bio je, kažu u ovom pozorištu, jedan od ključnih momenata za dobijanje titule Evrpske prestonice kulutre 2021. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.