47 godina Novosadskog pozorišta

VIDEO K9: Na današnji dan pre 47 godina održana je prva premijera i svečano otvoreno Novosadsko pozorište / Újvidéki Színház.

0
56

Novosadsko pozorište/ Újvidéki Színház otvoreno je 27. januara 1974. godine sa idejom da pomogne u očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Vojvodini.

Upravo taj raznoliki repertoar, napominje Jovana Ibrajter, razlog je što u Novosadsko pozorište godinama unazad dolaze značajna rediteljska imena i što je ovo pozorište tako dug period prisutno na domaćim i stranim festivalima.

Za proslavu 47. rođendana Novosadsko pozorište pripremilo je za večeras muzičko-scenski događaj pod nazivom „Crn i jak“. Do kraja sezone, kako je rekla, imaju u planu realizaciju još tri nova projekta.

Ibrajter je podsetila da su, uprkos specifičnim uslovima zbog pandemije korona virusa,  od septembra do kraja 2020. godine u Novosadskom pozorištu premijernio izvedene Seljačka opera, Nosorog i Paravan, tri žanrovski različite predstave, koje su na scenu postavljali značajni reditelji poput Atile Keresteša, Nikite Milivojevića i Dina Mustafića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.