4,5 miliona dinara za sajt

VIDEO K9: Finansiranje medija putem konkursa od strane države, potpuno je obesmišljeno, saopštili su Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Oni navode da se konkursno finansiranje pretvorilo u, kako su naveli, "mehanizam za plaćanje medija bliskih vlasti". Za svoje tvrdnje navode i dokaze.

0
1281

Početkom godine lokalne samouprave raspisale su konkurse za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja.

Na konkursu su mogli da učestvuju svi registrovani mediji, a po završetku konkursa uočeno je da su u više vojvođanskih opština novac dobili isti mediji, dok su određeni drugi mediji na svim konkursima ostali bez sredstava.

“Proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja se na lokalnom nivou pretvorio i u organizovanu kriminalnu delatnost, gde lica povezana međusobno i sa Srpskom naprednom strankom, koji su pritom delegirani od režimskih medija i fantomskih udruženja – u pojedinim opštinama i gradovima raspoređuju novac građana, a u drugim ga dobijaju, a sve uz ozbiljna kršenja zakonskih i podzakonskih akata”, stoji u saopšenju NUNS-a i NDNV.

Novinarska udurženja kao primer navode da je “u Bačkom Petrovcu 1.000.000 dinara dobio portal blizak SNS-u, brif.rs, koji je registrovan pre nešto manje od tri meseca”.

Prilikom pregleda odluka o dodeli sredstava, vidi se da je ovaj sajt dobio sredstva, osim u Bačkom Petrovcu, u Vrbasu i u Srbobranu, gde mu je dodeljneo po milion dinara, dok je u Sremskim Karlovcima ovaj medij dobio milion i po dinara.

Uvidom u Registar medija i podatke u APR, vidi se da je medij Brif.rs registrovan 16. janauara ove godine, a osnovan oktobra 2016. Odgovorni urednik je Maja Baltović, direktor Milica Eror, a izdavač je Brifmedia net doo Petrovaradin sa sedištem u Petrovaradinu, a upisani osnovni novčani kapital novčani kapital je 100 dinara.

Pregledom vesti objavljenih na ovom sajtu, lako je uočljivo da su objavljene vesti uglavnom preuzete i to od drugih lokalnih medija, agencija, ili predstavljaju saopštenja koja se nalaze na sajtu Grada Novog Sada i Vlade Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.