45 godina Memorijala umetnika – sećanje na Bogdana Šuputa

VIDEO K9: U sklopu izložbe 45. godina Memorijala umetnika u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog našla su se i dela "Autoportret" i "Štrand zimi" Bogdana Šuputa, umetnika ubijenog 23. januara tokom Novosadske racije. Na ovaj način obeležen je i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Izložba je otvorena do 19. februara.

0
493

Bogdan Šuput je rođen u Prvom, a ubijen u Drugom svetskom ratu. Bio je velika nada i najtalentovaniji slikar u svojoj generaciji.

Njegovo plodno umetničko stvaralaštvo pobralo je mnoge simpatije, a posed njegovih dela Pavlu Beljanskom, kao kolekcionaru, ostao je neispunjena želja.

“Želeli smo da segment koji smo posvetili Bogdanu Šuputu, ustvari da se podsetimo na više događaja iz istorije. Pre svega na 75 godina početka Novosadske racije, na 75 godina od smrti umetnika Bogdana Šuputa, koji je i ubijen drugog dana racije i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Među žrtvama su i mnogi umetnici, koji su u kolekciji Pavla Beljanskog, bilo da su bili u radnim logorima, bilo da su pogubljeni ili umorni od posledica boravka u nekim od logora. U svakom slučaju i žrtava među umetnicima je bilo. Upravo sećanje na Bogdana Šuputa je pravi način da se podsetimo ovih nemilih događaja i da se oni ne zaborave”, istakla je Julijana Stojisavljević, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Bogdan Šuput preminuo je u dvadeset osmoj godini života, a za sobom je ostavio 84 uljane slike, 43 grafike, 38 akvarela. Najveći deo njegovog opusa čine crteži crtani ugljem, kredom ili tušem, od kojih većina predstavlja aktove, portrete i pejzaže.

U okviru Likovne zbirke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog čuva se još 30 radova Bogdana Šuputa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.