40. žetelački dan – u slavu kosidbe, žita i novog hleba

VIDEO K9: Proteklog vikenda u zrenjaninskom naselju Mužlja održan je tradicionalni 40. po redu ,,Žetelački dan’’, manifestacija koja za cilj ima negovanje i očuvanje tradicionalnih žetvenih običaja, u slavu kosidbe, žita i novog hleba.

0
69

U subotu 1. jula u naselju Mužlja održan je 40. po redu Žetelački dan, manifestacija koja je i ove godine okupila takmičare u kosidbi na tradicionalan način.

Ni ove godine nije izostao žetelački doručak koji su pripremile vredne domaćice. Ove godine učestvovalo je 15 ekipa, pored takmičara iz Zrenjanina odazvale su se i ekipe iz drugih mesta u Vojvodini, ali iz Mađarske.

Najstariji kosač bio je Eman Pal iz Mužlje koji, kako je rekao, kosi od svoje četrnaeste godine i učestvuje na takmičenju od 1980. godine. Žito se nekada kosilo ručno, kosom, što je spadalo u vrlo teške paorske poslove. Nije lako bilo ni ženama koje su pratile kosce i vezivale snopove.

Ova manifestacija je višestruko značajna jer se razvija seoski turizam, a uspešno se promoviše i zdrav način života. Cilj manifestacije je da mladi vide kako su se naši preci borili za žetvu, ali i šta znači zajednički, porodični interes, da iz svega izvuku pouku za današnjicu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.