40 miliona dinara u vodne resurse

VIDEO K9: Ove godine će, kako saznajemo, preko 40 miliona evra iz različitih fondova biti uloženo u investiciona ulaganja na polju razvoja sistema za navodnjavanje u Vojvodini.

251

Radove na iskopu kanala Kula-Mali Iđoš vredni oko 3,6 miliona evra počeli su pre mesec dana, a iz Voda Vojvodine poručuju da će u fokusu ovog preduzeća i u ovoj godini biti razvoj sistema za navodnjavanje, kao i ulaganje u zaštitu objekata i očuvanje objekata na hidrosistemu DTD.

“U 2019. godini mi nastavljamo sa novim projektima koji se finansiraju iz Abu Dabi fonda, a to će ukupno biti 18 projekata, samo što će u 2019. godini biti realizovano 12. U toku su radovi i na završnoj fazi sanacije leve strane obale reke Save u zoni značajnog arheološkog nalazišta Gomolava kod Hrtkovaca koji se finansiraju iz kredita Svetske banke, a od velikih investicija istakla bih da su u toku izuzetno važni radovi na rekonstrukciji prevodnice Šebešfok i Bezdan kroz IPA program prekogranične saradnje Mađarska – Srbija”, rekla je Anica Dugalić, portparolka JVP Vode Vojvodine.

Iz kredita Svetske banke, kako je navela, izdvojeno je 132 miliona dinara za radove na sanaciji leve obale reke Save, dok je iz Abu Dabi fonda za projekte iz prve faze obezbeđeno 15 miliona evra. U drugoj fazi radova iz ovog fonda biće finansirano 12 projekata ukupne vrednosti oko 21,5 miliona evra.

“Ono što je interesantno jeste da Vode Vojvodine ulažu i u Novi Sad, odnosno izvode radove i u Novom Sadu, što nije čest slučaj, U drugoj polovini marta meseca počeli su radovi na vađenju rečnog nanosa na ulazu u Dunavac, kod Špica na kupalištu Štrand. Detaljnim osmatranjem i snimanjem korita utvrđeno je da postoji nekih 19.000 kubika rečnog materijala. Ovaj posao planira se da se završi do kraja maja meseca”, kazala je Dugalić.

Sprovođenjem ovih projekata, kako je istakla, biće obezbeđen kontinuitet u investiranju u vodoprivredni sistem, a u cilju unapređenja vodnih resursa u Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.