40 godina strasti

VIDEO K9: U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine danas u 20 časova biće otvorena izložba "Pariz-Novi Sad / Galerija "Centar": 40 godina strasti". Izložba predstavlja početak saradnje Muzeja savremene umetnosti i poznate pariske galerije Centar.

0
603

Na izložbi će biti prikazana prvenstveno slikarska umetnička scena iz Francuske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Poljske, a koju zastupa vlasnik i direktor galerije Alen Mataraso i koja se prevashodno bavi narativnom figuracijom i pop-artom.

“U celom tom periodu verovatno su postojali nekakvi izazovi za samu galeriju, kao privatnu galeriju, da se verovatno u nekim ovim razdobljima odluta, da se zakači za nešto što je u tom momentu možda bilo i privlačnije za publiku. Alen je ostao dosledan upravo u ovom pravcu i videćete zaista, sa jedne strane jednu potpunu konzistentnost i jednu čvrstu fokusiranost na neku, negde, ako možemo to da definišemo kao pop art i narativnu figuraciju, a sa druge strane jednu izvanrednu različitost, jer oni su zaista toliko s druge strane opet različiti”, rekao je Radovan Jokić iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Izložba u Novom Sadu prikazuje važne događaje Galerije „Centar“ i vodi u avanturu koja traje više od 40 godina, kroz živu i bogatu umetničku scenu Francuske.

“Ako govorimo o istoriji galerije Centar, ona seže u proteklih 45 godina, zapravo, a ja lično sam počeo da se bavim ovm poslom sa 23 godine. Inače sam završio ekonomiju, ali mi se to nije uopšte sviđalo. Imao sam sreće da se upoznam sa ljudima iz ovog domena i da se upustim u čitavu priču o galeriji, jer zapravo nisam o tome ništa znao”, naveo je Matarasso.

Osnovana 1973. godine, galerija “Centar” zagovara i predstavlja umetnike koji se, pre svega, bave narativnom figuracijom i pop artom. U poslednje vreme, galerija teži da istraži detaljnije englesku istoriju pop arta, kao i novi trend u nastajanju – žene pionirke međunarodnog pop arta. Izložba će trajati do 27. maja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.