40 godina pandemije HIV-a

VIDEO K9: Epidemija korona virusa stavila je u drugi plan ostale infektivne bolesti, među kojima je i infekcija HIV virusom. Na Dan borbe protiv AIDS-a u Novom Sadu podseća Omladina JAZAS-a koja je danas obeležila i četvrt veka svog rada na podršci marginalizovanim grupama.

0
16

U Vojvodine je tokom ove godine potvrđeno 47 slučejeva infekcije HIV-om i 7 novih slučajeva AIDS sindroma, a od posledica AIDS-a preminula je jedna osoba. Ovo je samo jedan od podataka koji je predstavljen na svečanom obeležavanju 25 godina postojanja Omladine JAZAS upriličenom na Dan borbe protiv AIDS-a u Omladiskom centu OPENS. Ovom prilikom predstavljeni su rezultati rada JAZAS-a u proteklom periodu i neki od planiranih projekata.

Život sa HIV-om posebno je iskomlikovala pojava kovid epidemije, naročito u oblasti zdravstvene zaštite, uz one ranije probleme koje su inficirani imali kada je reč o zapošljavanju i socojalnim kontaktima. Zato je važna što bolja informisanost javnosti o ovom virusu, kako bi stigmatizacija inficiranih ili obolelih bila što manja, a što veća podrška zajednice.

Od pojave AIDS-a pre skoro četiri decenije i danas u svetu je prisutan značajan broj inficiranih HIV-om uprkos tome što su poznati načini na koji se on prenosi, kao i načivi zaštite od infekcije.

Pored kondoma, među populacijom u riziku je sve popularnija metoda zaštite prep-terapijom, odnosno korišćenjem tablete koja se dobija u konsultanciji sa lekarom.

Oko 38 milona ljudi širom sveta živi sa HIV-om, koji može uzrokovati AIDS, od čijih je posledica, od početka pandemije 1981. godine umrlo 36,3 miliona osoba. Velibor Maksimov, volonter Jazasa savetuje obavezno obraćanje svom izabranom lekaru u slučaju da osoba sumnja da je zaražena HIV-om ili odlazak u neku nevladinu organizaciju koja ima opremu za brzo i besplatno testiranje, gde će dobiti sve potrebne informacije i savete za dalje postupanje u slučaju infekcije virusom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.