40 godina Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav

VIDEO K9: Ove godine obležava se 40 godina od završetka izgradnje i puštanja u eksploataciju hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav. Bio je to jedan od najzamašnijih poduhvata izgradnje kanalskog sistema u Vojvodini, rečeno je na sinoćnoj svečanosti održanoj u Srpskom narodnom pozorištu.

618

Za projektovanje jednog od najzamašnijih poduhvata izgradnje kanalskog sistema kojim se povezuju tokovi Dunava i Tise kroz Vojvodinu, po ideji inženjera i vizionara Nikole Mirkova, trebalo 10, a za samu gradnju još 20 godina.

U projektovanju i izgradnji učestvovalo je oko 400 inženjera, a cena izgradnje je bila 900 miliona evra.

 

Ukupna dužina kanalske mreže je 939 kilometara, plovna je na 600 kilometara, povezuje 80 naselja i prema kanalu i ovim rekama gravitira polovina stanovništva u Vojvodini.

Izgradnjom ovog sistema stvoreni su uslovi za za odvodnjavanje milion i navodnjavanje 500 hiljada oranica, ali i za snabdevanje vodom, efikasniju odbranu od poplava, plovidbu, turizam i rekreaciju.

“Zahvaljujući ovom i sličnim projektima Vojvodina je od beskraja močvara i ritova postala žitnica sa gotovo 1,7 miliona hekatara obradive zemlje i jedna je od najizdašnijih i najplodnijih žitnica u celoj Evropi”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. 

 

Mirović je naglasio da hidrosistem DTD ima posebnu ulogu u razvoju poljoprivrede u Vojvodini.

Njegova funkcija vezana za odvodnjavanje ostvarena je gotovo u celini, ali da funkcija korišćenja za navodnjavanje nije u potpunosti ostvarena, taj segment je u poslednje dve tri decenije ostao na marginama.

Ove godine počela je realizacija projekata navodnjavanja i trebalo bi da pod ovim sistemima u vojvodini bude 37 000 ha oranica, dok bi u narednom periodu trebalo ješ preko 42 000 ha da bude pod sistemima navodnjavanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.