40. Fruškogorski maraton

VIDEO K9: Četrdeseti Fruškogorski planinarski maraton biće održan u subotu, 22. aprila na Fruškoj gori, u organizaciji Planinarskog sportskog društva Železničar iz Novog Sada.

0
1703

Fruškogorski planinarski maraton predstavlja manifestaciju koja se tradicionalno održava jednom godišnje od 1978. godine, a namenjen je planinarima, maratoncima, ljubiteljima prirode i Fruške gore.

Maraton će biti održan u subotu. Start je u 9 časova na Popovici, s tim da je u 8 sati start predškolaca, koji treba da dođu sa roditeljima ili sa punoletnom pratnjom.

“Ove godine će biti pripremljeno 19 maratonskih staza. Od tih 19 staza, 4 su kvalifikacione za trku Svetskog prvenstva koje se održava na Mon Blanu. To su ujedno i 4 najduže staze. Ta najduža staza je ukupne dužine 133 km sa 5.945 m nadmorske visine i na nju idu samo pripremljeni takmičari koji dolaze da osvoje 6 bodova koliko i ta staza nosi, ukoliko pređu celu stazu”, rekao je Nenad Sudarov, direktor Fruškogorskog maratona.

Za sada u predprijavi ima preko 4.000 učesnika. Prijava učesnika biće moguća i na dan održavanja maratona, a kotizacija za staze do 42 km je 200 dinara.

“Sve staze su markirane, zahvaljujući članovima 30 planinarskih društava koji su uključeni i čine organizacioni odbor manifestacije. Svi oni rade na volonterskoj osnovi i dokle god je to tako, ovaj maraton ostaje i opstaje zahvaljujući svim tim ljudima koji su uključeni i nesebično pomažu. Jer 19 staza pokriva upravo preko 220 km staza duž celog Nacionalnog parka Fruška Gora i sve su vrlo lepo obeležene određenim standardima, tako da svi učesnici tog dana koji dođu gore da provedu svoj dan u prirodi samo da se drže markiranih staza i da ne skreću ni levo ni desno”, naveo je Sudarov.

Put prema Popovici biće zatvoren u subotu 22. aprila od okretnice Vojinovo do Popovice, od 6,30 do 14 sati za sva vozila, osim za autobuse koji budu prevozili učesnike maratona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.