40.000 dinara zbog 2 centa šarana

VIDEO K9: Savesni ribolovci znaju koliko visoka može biti cena ribe koju ulove, a koja ne odgovara merama propisanim zakonom. One nesavesne šaran ispod mere košta minimalno 40.000 dinara.

0
506

Ribočuvari Ribolovačkog saveza Vojvodine kod jednog ribolovca pronašli su primerak šarana koji je bio kraći za 2 centimetra od minimalne lovne dužine propisane zakonom za ovu ribu.

“Proces je sa zakonskim zastupnikom Ribolovačkog saveza Vojvodine dospeo na sud i evo imamo i predudu ‘u ime naroda’ koja kaže sledeće – da je ulovljen šaran od 28 centimetara, što je zabranjeno, jer je minimalna dužina 30 centimetara i lice je osuđeno na minimalnu kaznu od 5.000 dinara. Inače, raspon ove kazne, a to je prilično nerazumna priča, da jedna kazna može da bude od 5.000 do 150.000 dinara”, naveo je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Da je više presuda kao ovih koju je donela sudija Ružica Tripić, ribokrađe bi bilo daleko manje, istakao je Jovanović, koji se nada da će presuda na kraju biti pravosnažna. A ulovljeni šaran ispod mere mogao bi tada nesavesnog ribolovca na kraju da košta i 40-ak hiljada dinara.

“Sledeće što piše u ovoj presudi je da su sudski troškovi 3.000 dinara, troškovi zakonskog zastupnika Ribolovačkog saveza Vojvodine su 25.500 dinara, po naravno tarifniku i tako dalje, to ništa nije sporno i još jedna obaveza, zato što je lice nanelo štetu ribljem fondu, a za to je propisana zakonska kazna od 6.500 dinara”, rekao je Jovanović.

Nije teško, kako je rekao, ponašati se u okviru onoga što zakon nalaže, kako se ne bi dešavale ovakve greške koje skupo koštaju, čak i na minimalno dosuđenu novčanu kaznu. U Konkretnom slučaju, dovoljno je sa sobom nositi lenjir za merenje dužine ribe, koji se dobije pri kupovini ribolovačke dozvole.

“Tako da ne bude ‘eto, mislio sam 30 centimetara, a on bio 28’, znači, to je jedna mala rolnica koja stane u svačiji džep i svalu torbu i kad imamo problematičnu ribu po pitanju dužine, vrlo lako možemo da utvrdimo da li je ona u okviru zakona ili van njega”, kazao je Jovanović.

Ulovljena riba ispod mere propisane zakonom, podsetio je Jovanović, mora biti odmah vraćena u vodu sa što manje oštećenja, jer ako je ribočuvar pronađe u čuvarki, to se smatra posedovanjem za koje je predviđena prekršajna kazna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.