4. april, Dan studenata

VIDEO K9: Studentskim organizacijama fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i visokih škola strukovnih studija u Vojvodini uručeni su danas laptop računari povodom 4. aprila, Dana studenata.

295

Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na velike studentske demonstracije u Beogradu 1936. godine organizovane zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, a u kojima je život izgubio student prava Žarko Marinović.

Tim povodom u zgradi pokrajinske vlade uručeni su laptop računari studentskim organizacijama fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i visokih škola strukovnih studija u Vojvodini.

“Naša odgovornost ogromna, odgovornost da istrajemo u podršci studentskom aktivizmu, na podršci svim onim idejama i namerama koje studenti u svojim organizacijama na fakultetima na našem univerzitetu realziuju i da jednostavno kažemo da smo na strani studenata uvek, i onda kada imaju svoja kritička mišljenja”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović dodaje da je neophodna i saradnja studenata i grada i pokrajine na na izgradnji nove zgrade Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu a u planu je i osnivanje Univerzitetske biblioteke u okviru Studentskog kulturnog centra.

Studentima je njihov dan čestitao i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

“Danas ćemo upravo onima koji su najlegitimniji u svom izboru i za rad svojih kolega u studentskim parlamentima uručiti 27 računara.To je jedna naša mala obaveza za ono što oni čine tako što se slobodno udružuju, tako što su nezavisni ali isto tako i odgovorni. Odgovorni da iskažu svoj stav kakav je nastavnik, odgovorni da iskažu svoj stav kako se upravlja u savetu fakulteta, odgovorni da kažu i u akreditaciji kakav je kvalitet studijskog programa”, rekao je Milošević.

Milošević dodaje da će drugi deo pomoći biti posvećen procesu digitalizacije i da će tom prilikom fakultetima biti uručeni informativni pultovi.

“Danas obeležavamo ovaj dan na kroz sportske sportske manifestacione aktivnosti na sportskom centru Bolesnikov, i imaćemo razne aktivnosti, igraće se fudbal, odbojka, ragbi, razne igre i to u saradnji odnosno zajedno sa profesorima tako da ćemo na neki način da se oprobamo sa profesorima a ne samo u klupava nego i kroz te sportske manifestacije, odnosno aktivnosti”, rekao je student Slobodan Gajić.

Pitali smo studente kako gledaju na mogućnost ostanka u zemlji i šta bi moglo da ih motiviše da nakon školovanja ne napuštaju državu?

Prisutnima se obratila i predsednica Studentskog parlamenta Ana Todorović, koja se zahvalila Pokrajinskoj vladi na podršci studentskom aktivizmu jer, kako je rekla, bez njihove podrške aktivnosti parlamenta ne bi bile moguće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.