4.000 turističkih radnika bez posla?

VIDEO K9: Udruženja turističkih agencija Srbije UTAS i ANTAS upozorili su da će oko 4.000 turističkih radnika ostati bez posla, ponovo apelujući na hitno rešavanje problema blokade njihovog rada kako bi se izbegli bankroti i putnici ne bi ostali bez zamenskih putovanja.

0
37

Udruženje turističkih agencija i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija ponovo su apelovali na resorno ministarstvo da hitno reši problem blokade rada turističkih agencija i upozorili da od novembra bez posla ostaje oko 4.000 turističkih radnika.

Blokada agencija, kako navode, povećava šanse da one masovno bankrotiraju i tako ostave putnike bez zamenskih putovanja.

Takođe, kako navode u saopštenju, pozivaju i osiguravajuće kuće da saopšte da li će isplaćivati štetu putnicima kojima ne budu realizovana zamenska putovanja, jer većina agencija ne može da nastavi da radi u trenutnim uslovima. Polise od insolventnosti, koje su zakonski uslov za organizovanje putovanja, kako kažu, većini agencija nisu ni ponuđene.

Osim toga cene su nerealno visoke, jer agencije sigurno neće ostvariti značajan promet uskoro, navode UTAS i ANTAS i dodaju da agencije čine sve što mogu da opstanu i tako omoguće zamenska putovanja.

„Većina agencija morala je da otpusti dobar deo radnika ili će to uraditi uskoro, ali sva rezanja troškova su nedovoljna ako se ne omogući zakonit nastavak rada i prodaja turističkih aranžmana”, navode ova udruženja.

Udruženja su, dodaju, pravovremeno upozoravala na sve probleme i opasnosti, a resorno ministarstvo je, kažu, donelo pravilnik i rešenje koje je neprimenjivo u praksi – bankarske garancije kao uslov za nastavak zakonitog poslovanja, tvrde udruženja i asocijacija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.