38 godine Laboratorije Doma zdravlja Novi Sad

VIDEO K9: Služba laboratorijske dijagnostike, jedna od devet zdravstvenih službi u okviru Doma zdravlja "Novi Sad" ove godine obeležava 38 godina od svog osnivanja.

223

Povodom 38 godina od osnivanja Službe laboratorijske dijagnostike Doma zdravlja “Novi Sad”, iz ove ustanove poručuju da je njihov rad profesionalan i kontinuiran, čemu u prilog govori i činjenica da su tokom prošle godine uradili 2 miliona naliza, što znači da su u proseku svakom sugrađaninu pružili po 8 laboratorijskih analiza.

“1981. se služba integrisala kao jedna jedinstvena služba. Pre toga je ona bila u okviru laboratorijskih jedinica u okviru medicine rada, opšte medicine, ginekologije. Tako da je od 1981. prerasla u jednu integrativnu službu i radimo sad jedna posao veliki, obiman i stalno se razvijamo već ovih nekih 38 godina i u nekom kontinuitetu i prosperitetu”, rekla je dr med Ksenija Škorić, načelnica Službe laboratorijske dijagnostike.

Prema rečima načelnice ove službe, trenutno su u njoj zaposlena 74 radnika od kojih je devet biohemičara, 57 laboratorijskih tehničara i 8 peračica laboratorijskog posuđa.

“Kod nas se, pošto smo mi laboratorija primarnog nivoa zdravstvene zaštite i radimo laboratorijske usluge koje su definisane po nomenklaturi primarne zdravstvene zaštite. Znači može se raditi opšte hematološke, biohemijske, u serumu i urinu, radimo parametre koagulacije, pregled stolice na okultno krvarenje”, kazala je Škorić.

Ona je dodala da služba pokriva laboratorijsku dijagnostiku za Novosađane svih uzrasta, prigradskih naselja i stanovnike opštine Sremski Karlovci, a uzorkovanje biološkog materijala, sem po punktovima, obavljaju i u kućnim uslovima po nalogu izabranog lekara.

“Ono što bih ja mogla reći kao načelnik jeste da sam zadovoljna sa kolegama i sa saradnicima sa kojima radim. Radimo sa savremenom laboratorisjkom opremom uz podršku našeg menadžmenta. I naprosto oprema se zanavlja i mi imamo redovne preventivne servise. Znači, imamo procedure za održavanje da ta oprema visoko kvalitetna da rezultati budu precizni i tačni, jer mi stvarno radimo veliki broj analiza”, istakla je ona.

Osoblje ove službe, objasnila je Škorić, redovno ide na stručna usavršavanja kako u ulozi slušalaca tako i u ulozi predavača. Ona je dodala i to da je rad laboratorije akreditovan na sedam godina i ocenjen visokom ocenom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.