38 godina šetnje u prirodi

VIDEO K9: Već 38 godina Planinarsko-smučarsko društvo „Železničar“ iz Novog Sada promoviše šetnju u prirodi i sve njene privilegije. Da uživaju u lepotama prirode, kako kažu, nisu ih sprečile ni NATO bombe, rušenje mostova, a ni pošast koju je doneo korona virus.

0
77

Pre 38 godina članovi Planinarsko-smučarsko društvo „Železničar“ iz Novog Sada krenuli su u svoju prvu šetnju od Sremskih Karlovaca prema manastiru Velika remeta pa do Paragova.

U nedelju, 38 godina posle te prve šetnje, novi i stari članovi ovog društva krenuće istim putem i na taj način obeležiti ovu godišnjicu.

Tokom ove gotovo četiri decenije nastojali su da obeleže staze duž kojih se kreću, kako bi se lakše snalazili na Fruškoj Gori. Insistiraju na čistoći i na vraćanju prirodi svega onoga što ona njima pruža. Stoga je neretko obogaćuju i sadnjom drveća.

Milivoj Kišdobranski, iz PSD Železničar, priča da su pešačili i tokom NATO agresije, kada nije bilo mostova preko Dunava, a pešače i danas, kada vlada pandemija korona virusa.

Mnogi svoje prvo planinaranje počnu upravo na Fruškoj Gori, a pojedini članovi ovog društva popeli su se i na Himalaje. Za takav podvig potrebna je i adekvatna oprema, dok je za rekreativne šetnja najbitniji prvi korak, a to je, kako kaže Kišdobranski, napustiti toplu udobnost svog doma.

Planinarenje i šetnje propraćene su šalom, smehom, raznim igrama i sklapanjem prijateljstava, kaže Kišdobranski i dodaje da se, pored sticanja fizičke kondicije, šetnjom u prirodi čisti i um.

On ističe da će „Železničar“ nastojati da aktivnosti boravka u prirodi nastaviti i ubuduće, kao i u dosadašnjih 38 godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.