365 dana bez duvana

VIDEO K9: Danas obeležavamo Nacionalni dan bez duvana, ove godine pod sloganom „365 dana bez duvana“. Kontrola duvana dovela je do smanjenja učestalosti pušenja u mnogim zemljama, ali uprkos tome u svetu i dalje puši svaki peti odrasli stanovnik, a u Srbiji.

0
23

Više od milijardu ljudi u svetu puši cigarete od kojih skoro 80% živi u zemljama niskih ili srednjih prihoda, a izloženost duvanskom dimu povezana je sa osam miliona prevremenih smrtnih slučajeva u svetu godišnje, navode iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine na Nacionalni dan bez duvana, koji ove godine obeležavamo pod sloganom „365 dana bez duvana“.

Prema podacima iz 2019. godine, u našoj zemlji jedan od najzastupljenijih faktora po rizik zdravlja je upotreba duvana. Godišnje usled konzumiranja cigareta u Srbiji preveremeno umre 15.000 ljudi, dok je  prema najnovijim rezultatima istraživanja Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije, 2020. godine 36% punoletnih stanovnika naše zemlje činilo redovne konzumente duvana.

Posebno osetljivu populaciju čine mladi, jer je rano otpočinjanje pušenja povezano sa intenzivnijim pušenjem u odrasloj dobi i češćom pojavom zdravstvenih problema povezanih sa pušenjem i brojnim hroničnim nezaraznim oboljenjima tokom života.

Zagrevani duvanski proizvodi i elektronske cigarete, predstavljaju novi izazov u globalnim naporima za zaštitu stanovništva od posledica upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu. 

Upotreba duvana povezana je sa povećanim rizikom obolevanja i umiranja od bolesti organa za disanje, bolesti srca i krvnih sudova, brojnih malignih i drugih oboljenja, kažu u Institutu i poručuju da ne postoji bezbedan nivo izloženostiduvanskom dimu iz okoline.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.