35. Tesla fest u Novom Sadu

VIDEO K9: U Novom Sadu juče je otvoren 35. Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva, Tesla fest, na kojem će do petka biti izloženo više od 150 inovacija, pronalazaka, novih tehnologija i stvaralaštva mladih.

0
13

Tesla fest otvoren je na novosadskom SPENS-u i ove godine simbolično na dan kada je 1887. Nikola Tesla Američkom zavodu za patente prijavio svoje epohalno otkriće obrtnog magnetnog polja i polifaznog sistema naizmeničnih struja iz čega je proizašlo desetine patenata. Sam Tesla je u više navrata govorio da mu je ovo jedan od najdražih dana u životu jer je doživeo realizaciju ovog otkrića na hidroelektani na Nijagari 1896. godine.

35. Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva trajaće do petka, 15. oktobra, u organizaciji Saveza pronalazača Vojvodine.

Na ovogodišnjem Tesla fest-u je izloženo više od 150 inovacija, pronalazaka, novih tehnologija i stvaralaštva, među kojima je svoje inovacije predstavio veliki broj mladih.

Instituti, fakulteti, univerziteti, kompanije, preduzetnici, individualni pronalazači i mladi talenti iz Srbije, Kine, Tajlanda, Rumunije, Češke Republike, Poljske, Republike Srpske predstavljaju svoje inovacije, pronalaske, tehnologije iz oblasti, mašinstva, elektrotehnike, hemije, ekologije, pljoprivrede medicine, zaštite životne sredine, energetike i obnovljivih izvora energije, satelitskih i kosmičkih tehnologija.

Najuspešnijim pronalazačima i mladim talentima na Tesla fest-u biće dodeljene zlatne, srebrne i bronzane medalje, kao i zlatna medalja za najuspešniji pronalazak Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO).

Inovacije je na Tesla festu predstavila i Saradnja pronalazača između Češke i Srbije.

Organizatori ističu da svojim programom Tesla fest-u doprinosi da se Novi Sad afirmiše, pored Grada kulture i kao Grad znanja, inovacija i stvaralaštva mladih.

Ova manifestacija ima podršku Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada i brojnih institucija i organizacija u zemlji. Prijatelji Tesla fest-a su i Svetska oraganizacija za intelektualnu svojinu(WIPO), Zavod za intelektualnu svojinu Srbije i Svetska organizacija pronalazača (IFIA).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.