31. juli, Dan antifašističke Vojvodine

VIDEO K9: 31. juli je pravi Dan AP Vojvodine nastale na temeljima antifašizma, ravnopravnosti svih etničkih zajednica, društvene pravde i jednakosti, smatraju u Vojvođanskom klubu.

0
154

Vojvodina je konstituisana kao politički entitet u savremenim granicama i sa zvaničnim nazivom Autonomna pokrajina Vojvodina pre 74 godine, 31. jula 1945, istaknuto je na tribini koju je tim povodom pre dva dana organizovao Vojvođanski klub.

Tom Odlukom Skupštine izaslanika naroda Vojvodine, Srbi, Mađari, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Rusinii Jevreji su zvanično priznati kao konstitutivni narodi koji su stvorili Autonomnu pokrajinu Vojvodinu kao samostalan politički entitet, konstituisan kao višenacionalni, ne samo u smislu procentualnog prisustva više nacija, već kao politički entitet koji je zvanično konstituisalo više naroda.

“Jedna od odluka te skupštine je bila i odluka da se AP Vojvodina priključi Federativnoj republici Srbiji, ona se tada tako zvala. To je bio neophodan pravno osnov da se Vojvodina priključi Srbiji i zajedno sa njom uđe u novu državu, Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju”, rekla je dr Branislava Kostić, predsednica Vojvođanskog kluba u emisiji Otvoreni ekran.

Zbog te odluke Skupštine izaslanika naroda Vojvodine donete 31. jula 1945. godine, ni jedna nacionalna zajednica u Vojvodini nema prava da se odrekne svojih legitimnih konstitutivnih prava prema Vojvodini, kategorični su u Klubu.

Narodi Vojvodine stoga ne mogu biti “manjine”, smatraju u Vojvođanskom klubu, jer su oni, kako navode, konstitutivni narodi Autonomne pokrajine Vojvodine i tog prava se ne smeju odreći, uprkos dnevno-političkim interesima njihovih političkih predstavnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.