300. godišnjica crkve Snežne Gospe na Tekijama

VIDEO K9: Međunarodni naučni simpozijum povodom 300. godišnjice Svetišta Marije Snežne na Tekijama i Tekijske bitke u Petrovaradinu počeo je danas u prostorijama Oficirskog paviljona na Petrovaradinu. Ovaj dvodnevni naučni skup okupio je brojne predavače i goste iz zemlje i regona koji su govorili o verskim i istorijskim temama i najava je za centralnu manifestaciju koja će biti održana 5. avgusta u svetištu Gospe Tekijske.

3150

Crkva Snežne Gospe na Tekijama je najveće marijansko svetilište u Srbiji. Prema predanju, na mestu sadašnje crkve nalazila se srednjovekovna hrišćanska bogomolja posvećena Devici Mariji, koju su Turci srušili 1526. godine i nakon toga sagradili drvenu džamiju.

Crkva Snežne Gospe podignuta je u znak velike pobede hrišćanstva nad islamom i velike bitke na Vezircu 5. avgusta 1716. godine. Ovaj naučni simpozijum upravo je jedan od najvećih događaja koji je organizovan povodom proslave tog jubileja, ističu organizatori.

“Na simpozijumu ćemo danas čuti više teološke i mariološke teme, dakle ove duhovne, gde će predavači iznositi smisao i dubinu poštovanja Bogorodice, njenoga kulta, različitih dogmi i tako dalje, a sutra više istorijske teme vezane za bitku, istorijske okolnosti nastanka Tekijske crkve, upravljače tekija, o kultu hodočasnika i slično”, kazao je Petar Pifat, voditelj biskupijskog svetišta Gospe Tekijske.

Pifat objašnjava da je simpozijum zamišljen tako da u njemu učestvuju predavači, kako iz rimokatoličke crkve, tako iz Srpske pravoslavne crkve.

“To naše svetište biskupijsko nije samo svetište za sremsku biskupiju nego je i i za druge biskupije iz Republike Hrvatske koji često ovde dolaze, naročito kada su tako veliki događaji, kao što je taj događaj u avgustu. Značajno je, isto tako, da je to na neki način i ekumensko, jer dolaze i pravoslavni i vernici drugih veroispovesti, rado dođu na Tekije da se pomole i vide i čuju nešto o Tekijama, jer mi uvek tamo imamo nekog ko bi to objasnio”, rekao je sremski biskup Đuro Gašparović.

Gašparović ističe da se centralna manifestacija i velika proslava jubleja očekuje upravo 5. avgusta, kada će biti organizovana sveta misa u svetištu Gospe Tekijske na Tekijamma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.