30 ugovora za kuće na selu

VIDEO K9: Trideset mladih bračnih parova potpisalo je danas ugovore za dobijanje bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 60 miliona dinara za kupovinu kuća sa okućnicama u nekom od vojvođanskih sela. Novac za ove svrhe već petu godinu iz pokrajinskog budžeta obezbeđuje Zavod za ravnopravnost polova.

0
1065

Globalna statistika govori da u svetu na selu živi 1,6 milijardi žena, odnosno četvrtina ukupne svetske populacije, a da one istovremeno poseduju svega 2 posto zemlje i ostvaruju 1 procenat poljoprivrednih primanja.

U Srbiji situacija nije mnogo naprednija. Zahvaljujući patrijarhalnom načinu života i nasleđivanja, seoske žene ne poseduju vlasništvo ili suvlasništvo nad kućom u 61 odsto slučajeva.

Zavod za ravnopravnost polova pre 5 godina kroz konkurse pokrenuo dodelu novca bračnim parovima za kupovinu kuće sa okućnicom na selu, gde kupljenu nekretninu bračni parovi, odnosno vanbračni partneri, knjiže ravnopravno.

“Od danas postajete jedan od važnih, da ne kažem najvažnijih partnera u ostvarivanju orojekta ove Pokrajinske vlade, a tiče se oživljavanja naših lepih, ali n ažalost, devastiranih i napuštenih vojvođanskih sela. Zato vam hvala što ste odlućili da svoj životni i radni vek nastavite na našim selima, jer ne možemo ništa uraditi bez vas, a vi ste ti koji će im udahnuti život”, relka je Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova.

Do sada je u okviru podsticajnih prrograma Zavoda za ravnopravnost polova, koji imaju za cilj ekonomsko osnaživanje žena na selu, sredstva dobilo ukupno 218 porodica, čime je isto toliko žena postalo vlasnica nekretnine, a za ovaj program je iz budžeta izdvojeno 210 miliona dinara. Na ovaj način se, kako je rečeno, ostvaruje nekoliko ciljeva Pokrajinske vlade.

“Želimo da sačuvamo porodice, da očuvamo porodice, želimo da porodice u Srbiji i Vojvodini imaju što bolje uslove za život. Ovo je jedna od mera kojim to činimo. Želimo da podstaknemo razvoj sela”, navela je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Milićević je najavio da bi naredne godine moglo biti izdvojeno i više sredstava za ove namene.

Pravo učešća na konkursu raspisanom u julu ove godine, na koji je pristiglo 186 prijava, imali su supružnici čija bračana zajednica traje najmanje godinu dana i vanbračni partneri sa trajnijom zajednicom života koji žive na teritoriji Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.