30 minuta svakodnevnog plivanja za najbolji učinak – kažu doktori

Rekreacije koja ima izuzetno pozitivne učinke na zdravlje je upravo plivanje. Uz aerobne učinke fizičke aktivnosti istovremeno se jačaju sve grupe mišića.

0
173

Plivanjem do zdravlja

Otpor vode, koji je deset do 15 puta veći od otpora vazduha, dodatno pojačava efekte plivanja i jačanja mišića.

Plivanjem se jača kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak, povećava kapacitet pluća i poboljšava snabdevenost kiseonikom. Pozitivno deluje na zglobove tj povećava njihovu pokretljivost i elastičnost. Plivanje zateže celokupnu muskulaturu tela: ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge, stiče se kondicija i izdržljivost.

Kada želimo da se opustimo i smanjimo nivo stresa, duboko disanje na koje smo kod plivanja “prisiljeni”, je upravo ono što stručnjaci preporučuju. Duboko disanje snižava nivo kortizola-hormona stresa koji je odgovoran za naše uznemireno stanje.

Rekreativnim plivanjem se troši i znatan broj kalorija. Za 60 minuta plivanja slobodnim stilom sagoreva se 500 do 700 kalorija što je više nego trčanjem (lagani džoging) ili brzim hodanjem.

Za najbolji učinak najbolje je plivati svakodnevno 30-ak minuta. Odličan učinak ima i plivanje tri puta nedeljno. Fizička aktivnost prvenstveno treba da bude prijatna kako ne bi odustali.

Pa, koji vam još razlog treba da uskočite u vodu? Samo napred, plivanje je osvežavajuće, zabavno i korisno a ne morate da čekate leto, bazen je tu!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.