30 miliona dinara za kratkoročne projekte visokoobrazovnih institucija

VIDEO K9: Predstavnicima visokoobrazovanih institucija danas su uručenja rešenja o dodeli sredstava ukupne vrednosti od 30 miliona dinara. Novac je namenjen za realizaciju kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u Vojvodini, koje je pokrajina opredelila u ove svrhe na osnovu javnog konkursa.

0
913

Na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za naučnoistraživačku delatnost, za čiju realizaciju je izdvojeno 30 miliona dinara, od pristiglih 139 prijava odobreno je 35 projekata visokoobrazovnih institucija za koje je ocenjeno da su od posebnog interesa za održivi razvoj u Vojvodini.

“Kratkoročni projekti jesu jedan kontinuitet na kome istrajavamo. Važno je da kažemo da smo ove godine već izdvojili 70 miliona u podršci dugoročnim projektima. Takođe je vrlo važno da kažemo da smo prošle godine izdvojili 40 miliona u podršci projektima koji su u saradnji sa EU. Ove godine već smo izdvojili 20 miliona”, rekao je rof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar.

Institucije koje su nosioci projekta čine 12 državnih i šest privatnih fakulteta, kao i jedan institut. Ukupan broj angažovanih istraživača je 222 i oni su zaposleni na 19 visokoškolskih institucija na teritoriji Vojvodine.

“Mi smo aplicirali na konkurs pokrajinskog sekretarijata i odobren nam je projekat od godinu dana na temu:,,Model funkcionisanja lokalne samouprave, uslovno vandredne, odnosno poplava”. Naime, smatrali smo da je ovo vrlo važna tema imajući u vidu klimatske promene i poplave kojima smo bili izloženi i koje nam svake godine sve više prete. Ovim projektom želimo da doprinesemo boljoj zaštiti naših lokalnih samouprava na području AP Vojvodina”, naveo je prof. dr Siniša Domazet sa Fakultet za studije bezbednosti EDUCONS.

 

“Moj projekat se zove ,,Primena novih multipleksnih FR sistema u forenzičkoj DNK analizi skeletnih ostataka u slučajevima humanih identifikacija”. Znači ovo predstavlja podršku ranijeg mog rada u oblasti humanih identifikacija,analize i problematičnih uzoraka kostiju”, pojasnila je dr Dragana Zgonjanin – Bosić, sudski veštak forenzičke genetike.

U realizaciji ovih, ali i drugih prijekata koje subvencioniše Pokrajinski sekretarijat će, kako je istaknuto, insistirati na vidljivosti i transparentnosti, kao i na intenzivnoj saradnji sa privredom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.