30 godina Spomen-kompleksa “Sremski front”

VIDEO K9: Povodom obeležavanja trideset godina od okončanja izgradnje spomen kompleksa Sremski front, u kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine održana je promocija publikacije ''Sremski front – od bitke do spomenika', koji je delo Jovana Soldatovića, a na njemu su radili arhitekta Miroslav Krstonošić i Bogdan Tankosić.

0
1076

Sremski front u istorijskoj nauci ocenjen je kao jedno od najtežih, najdugotrajnijih i najslavnijih bojišta u narodnooslobodilačkoj borbi protiv okupatora i za oslobođenje Jugoslavije.

Spomen obeležje Sremski front nadomak Šida nije samo posveta velikoj pobedi i borcima koji su je doneli, već i monumentalna istorijska čitanka za današnje generacije i one koje dolaze.

“Ono što je bitno za vas i onoo za čega ja ovo sve radim a to je ta prelomna godina kada smo iuz soc realizma prešli na novi likovni opus sa otvaranjem Sremskog fronta, morfološki potpuno u jednom novom svetlu, a po veličini Sremski front spada među četiri najveća ratišta u zadnje Drugom svetskom ratu”, naveo je arhitekta Miroslav Krstonošić, koautor Spomen kompleksa “Sremski front”.

Autori publikacije su na tribini govorili o značaju Sremskog fronta, o ideji i autorstvu te načinu gradnje Spomen obeležja Sremski front, izgledu i sadržini kompleksa kao i o sudbini spomen obeležja nakon svečanog otvaranja 12. aprila 1988. uoči samog raspada SFRJ.

“Postulati na kojima sam formirao ovo delo potiču iz starog Rima od graničnih stubova od Sirmimuma, pa zamislite to blago, da smo uspeli da vratimo izvesne ovlike i forme i da spojimo sa Šumanovićevom galerijom i i da napravimo jedan mali preokret informativnog ekonomskog turizma kad uzmemo najveće lovište i stecište retkih ptica, to je sve i biologija i istorija i etnologija i arhitektura sve na jednom mestu”, naveo je Krstonošić.

Spomen-kompleks „Sremski front“ se nalazi u Adaševcima, kod Šida, i predstavlja monumentalnu spomeničko-muzejsku celinu. Na posebnim zidovima postavljene su bronzane pločice sa imenima svih stradalih pripadnika Jugoslovenske armije, kao i sovjetskih, italijanskih i bugarskih jedinica i to razvrstanih po jedinicma kojima su pripadali.

“Ono što je dominantno je to što ej ceo sremski front izrađen od domaćeg materijala od domaće opeke od drveta i vode bez kamena čelika i svih novih tehnoloških materijala. znači povretak prirodi”, kazao je Krstonošić.

Čitav prostor podeljen je na tri osnovne celine povezane jednom istom logičkom idejom njegovog autora, akademskog vajara Jovana Soldatovića.

“Miroslav Krstonošić i Bogdan Tankosićkoji su neposredni izvršiociu ne samo gradnje nego uopšte i ideje da se podigne sremski front. Miroslav Krstonošić je arhitekta, a on se uz Jovana Soldatovića, kome se inače pripisuje da je autor celog kompleksa i Milana Sapundžića koji je radio hortikulturni deo su uobličili kompleks Sremski front. Tako da je ova večerašnaj promocija ujedno i podsećanje na stvarno autorstvo Spomen kompleksa Sremski front, dakle to nije delo samo Jovana Soldatovića, šta više njih trojica su sačinili jedan ugovor koji je predviđao da će u javnosti zajednički anstupati a nikako pojedaničan međutim, Jovan Soldatović je bio daleko najpoznatiji od njih”, naveo je Zoran Surla, koautor “Kako je građen Sremski front”.

Danas je Sremski front prema rečima Surle, odlično održavan spomen kompleks, ali je prepušten Opštini Šid koja nije u mogućnosti da ga održava, te je potrebna pomoć i države i pokrajine, apelovao je on, dodajući da Sremski front, nažalost, nema onaj značaj koji istorijski i po važnosti zaslužuje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.