30. Filmska čarolija na Paliću

VIDEO K9: Na Paliću je u subotu otvoren 30. Festival evropskog filma na kojem će ove godine biti prikazano rekordnih 150 fimskih ostvarenja.

0
41

Na Letnjoj pozornici na Paliću će tokom 7 dana jubilarnog, 30. Festivala evropskog filma, biti prikazano oko 150 filmskih ostvarenja, najviše do sada.

Pored filmova iz cele Evrope, u fokusu ovogodišnjeg festivala su filmovi Mađarske i Severne Makedonije, a festival će obogatiti i brojni prateći programi.

Našem proslavljenom glumcu Bogdanu Dikliću je na ceremoniji svečanog otvaranja u subotu uručena nagrada „Aleksandar Lifka“, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Pre toga je direktor Festivala Radoslav Zelenović, u znak zahvalnosti za podršku manifestaciji, Dušanu Kovačeviću uručio simbolični mali „Palićki toranj”, kojih je napravljeno 30, za svaku festivalsku godinu.

Ovogodišnji dobitnici „Lifke“ su i glumac Nikola Ristanovski iz Severne Makedonije, u regionalnoj kategoriji i reditelj Andreas Drezen, u kategoriji inostranih stvaralaca. Španska multimedijalna umetnica Marija Kanjas, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.

Pre svečanog otvaranja predsednik pokrajinske vlade, Igor Mirović, izjavio je da poslednjih godina filmska industrija u našoj zemlji beleži značajan rast te da su za nju nemala sredstva i ove godine izdvojena iz pokrajinskog budžeta. “Film je”, kako je rekao, “jedna od umetničkih čarolija 20. veka i nije slučajno što privlači pažnju publike već decenijama unazad.”

On je ovom prilikom podsetio da su poslednjih godina neka od brojnih filmskih ostvarenja snimana i na teritoriji Vojvodine, među kojima su „Santa Maria della Salute“, „Ime naroda“, a u toku je snimanje filmskog spektakla „Deca Kozare“ trenutno u Zrenjaninu.

Festival na Paliću je otvoren filmskim ostvarenjem „Madam Di Bari”, francusko-alžirske glumice i rediteljke Majven Le Besko, koji je otvorio i Kanski festival ove godine, a u glavnom takmičarskom te programima „Paralele i sudari“, „Mladi duh Evrope“, „Novi dokumentarni film, „Eco Dox“ i specijalnim projekcijama biće prikazano i osam filmova autorki i autora iz Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.