3. Srpski senološki kongres u Novom Sadu

VIDEO K9: Žene ne mogu da preveniraju nastanak karcinoma dojke, a jedina prevencija kod ove bolesti je da osveste mogućnost da ta bolest može svakome da se desi, poručuju iz Udruženja senologa Srbije koji je u Novom Sadu organizovao treći po redu Senološki kongres.

0
27

U Novom Sadu je, u zgradi Rektorata, počeo dvodnevni Senološki kongres, treći po redu, u organizaciji Udruženja senologa Srbije koji je okupio lekare specijaliste koji se bave bolestima dojke, sa zajedničkim ciljem da razmene iskustva i nauče što više o karcinomu dojke od kojeg u našoj zemlji oboli svaka osma žena.  

Specifičnost ovog kongresa je u tome što su u fokusu teme o genetici naslednim faktorima kod karcinoma dojke.

Na skupu će biti reči i o savremenoj dijagnostici i novim dijagnostičkim aparatima i metodama, terapijskim mogućnostima, najsavremenijim hirurškim principima, kao i novim lekovima koji se upotrebljavaju u lečenju karcinoma dojke.

Naša zemlja je na drugom mestu po smrtnosti od karcinoma dojke upravo zbog kasnog javljanja na prvi pregled, zbog čega, kako je rečeno, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo radi pre svega na prevenciji i ranoj dijagnostici ove bolesti.

Poslednjih godina primećen je nagli skok u dijagnostikovanju karcinoma u svetu i kod nas, pa tako i raka dojke.

Prema podacima Instituta Batut od prošle godine, oko 4.600 žena u Srbiji je obolelo od karcinoma dojke, što je više nego prethodnih godina.

Za to, kako je rečeno, mogu biti razlozi stil života, hormonske terapije, stres , ishrana, ali takođe i to što se sa novim dijagnostičkim metodama karcinomi dojke otkrivaju i kod onih žena kod kojih drugim metodama ne bi bili otkriveni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.