3.000 ĐAKA NE ZNA DA LI ĆE IĆI U SREDNJU ŠKOLU KOJU SU UPISALI

1299

Više od 3.000 đaka pred sam početak školske godine ne zna da li će ići u srednju školu u koju su se upisali jer se u oko 130 škola gase najmanje dva odeljenja. Takođe, više od 50 srednjih stručnih škola nalazi se pred zatvaranjem.

Upisivanje đaka u srednje škole samo na osnovu uspeha u osnovnoj školi doveo je do toga da su gimnazije, ekonomske, medicinske i druge popularne škole prepunjene i da moraju da otvaraju nova odeljenja, dok su mašinske, hemijske, tekstilne, kožarske i druge srednje stručne škole ostale poluprazne. U oko 130 njih gase se po najmanje dva odeljenja, a najmanje 50 škola je pred zatvaranjem.

“Niko ne upisuje smerove za stolara, keramičara, pekara, kožara, teksitilca i ovim školama preti gašenje. Tu su i zidar, tesar, obućar, krznar, termotehničar, mehaničar za rashladne uređaje i niz drugih zanimanja koja su neophodna za rad i funkcionisanje jedne države. Postavlja se pitanje da li ćemo mi ove majstore uvoziti iz inostranstva”, kaže za “24 sata” Milorad Antić iz Foruma stručnih srednjih škola.

Imajući u vidu da je za formiranje jednog odeljenja potrebno najmanje 15 učenika, u srednjim školama koje obrazuju ove profile postavlja se pitanje da li će uopšte moći formiraju i jedno odeljenje. I što je još važnije – šta će biti sa đacima koji su ih upisali.

“Naš sin je upisao smer tehničara mašinske energetike u Tehničkoj školi ‘Novi Beograd’. To je najviše i želeo, ali smo nakon upisa saznali da se odeljenje tog smera verovatno neće formirati jer ga je upisalo samo 13 đaka. Bliži se početak školske godine, a ni u školi ni u Ministarstvu prosvete niko i dalje ne zna da nam kaže gde će naš sin krenuti 1. septembra. Mala matura je izvrgnuta ruglu, prava dece su ugrožena i ovo što nam se sada dešava stvarno je nedopustivo”, pričaju Draško i Draženka Ivković iz Beograda.

U problemu je i oko 700 nastavnika iz ovih škola koji bi zbog malog fonda časova mogli da ostanu bez posla, piše “Radio 021”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.