23. Zavičajni zbor Krajišnika u Bukovcu

VIDEO K9: Selište su i ove godine kosili takmičari Zavičajnog zbora - Kosidbe u Bukovcu.

0
200

Manifestacija Zavičajni zbor – Kosidba, održana je u subotu po 23. put na Selištu u Bukovcu. Ovu sportsko-kulturnu manifestaciju tradicionalno organizuju Zavičajno udruženje „Manjača“ i Savez krajiških udruženja sa ciljem očuvanja identiteta, običaja, kulture i tradicije Srba iz zapadnog dela Bosanske krajine, kao i međusobnog povezivanja srodnih udruženja i pojedinaca iz regiona.

Prisutne je pozdravio i zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac koji je istakao da se lepota Novog Sada se ogleda u njegovoj raznolikosti, otvorenosti i multikulturalnosti, a da, u okviru ove manifestacije, krajišnici predstavljaju svoju tradiciju i povezuju običaje svojih predaka sa sadašnošću i budućnošću.

U okviru jednodnevne manifestacije, održana su i nadmetanja u sportsko-viteškim disciplinama kao što su varizanje, klisanje, krmanje, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje štapom i konopcem. U pratećem programu, uz bogat kulturno-zabavni program sa tradicionalnim pesmama i igrama, organizovana je i trka konja. Nije izostao ni kosački ručak koji su pripremila ženska udruženja kako bi se okrepili učesnici tradicionalnog takmičenja u košenju trave u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Trkulja je svojom veštinom košenja bio prvi među koscima na Selištu ove godine, koje je bilo podeljeno na 18 parcela po 120 m2. Drugo mesto pripalo je Mariju Prljeviću iz Duvna, a treće Miloradu Sladojeviću iz Mrkonjić Grada. Među ženama, prema oceni žirija, najbolja je bila Stojka Beatović iz Bača, zatim Tamara Despot iz Bosanskog Petrovca, a treće mesto osvojila je Cvjeta knežević iz bačkog Dobrog Polja. Pehare i medalje dobili su i kosci u konkurenciji veterana, od prvog do trećeg mesta, Đuro Kerkez, Drago Ivanić i Rajko Mrđa, sva trojica iz Bosanskog Petrovca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.