Vakcinacija devojčica protiv HPV virusa

VIDEO K9: Dom zdravlja Novi Sad počeo je sa imunizacijom devojčica od 12 do 14 godina protiv HPV infekcije. Vakcine je obezbedio grad uz podršku Vlade Srbije.

0
135

Institut za javno zdravlje Vojvodine dobio je 1.800 doza vakcina protiv HPV virusa za 750 devojčica uzrasta od 12 do 14 godina i za 100 devojčica uzrasta od 15 do 18 godina.

Reč je, kako je pojasnila dr Vesna Vuleković načelnica Pedijatrije Doma zdravlja Novi Sad , o četvorovalentnoj vakcini (HPV4), koja sadrži četiri tipa virusa, tipovi 6 i 11 koji najčešće izazivaju kondilome, odnosno genitalne bradavice i tipovi 16 i 18 koji najčešće izazivaju karcinom grlića materice.

Iskustvo pokazuje da vakcina ima zaštitno dejstvo oko pet godina, kaže doktorka Vuleković, a iako nije reč o genetskoj predispoziciji, kako napominje, prioritet u vakcinisanju bi ipak trebalo da imaju devojčice čije su majke obolele od karcinoma grlića materice.

Za sada nije poznato da ova vakcina ima nuspojave, istakla je doktorka Vuleković.

Vakcinacija devojčicas se sprovodi uz dobrovoljni, pisani pristanak roditelja ili staratelja i popunjavanja Obrasca 3, a podaci o sprovedenoj imunizaciji unose se u elektronski i štampani karton deteta.

Ovaj projekat sprovodi Gradska uprava za zdravstvo i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.