28. mart, Dan Srpskog narodnog pozorišta

VIDEO K9: Danas je obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta i 162. rođendan najstarijeg srpskog teatra.

0
56

Svečanom akademijom na Sceni “Pera Dobrinović” i dodelom priznanja “Jovan Đorđević”, obeležen je 28. mart, Dan Srpskog narodnog pozorišta i 162 godine postojanja ovog teatra.

Dobitnice Zlatnih medalja su prvakinja Drame SNP-a, glumica Lidija Stevanović i prvakinja Baleta, balerina Ana Đurić, dok je Godišnja nagrada otišla u ruke 20 zaposlenih u svim sektorima.

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, zahvalila se na profesionalnom i stručnom odnosu prema poslu svim umetnicima kao i onima koji su iza scene, te istakla da je tokom prethodnih sedam godina Pokrajinska vlada udvostručila sredstva za programski budžet, koja su uvećana sa 60 na 120 miliona dinara za produkciju.

U čast 75 godina kontinuiranog rada Opere najstarijeg nacionalnog teatra, u foajeu velike scene do petka je otvorena Retrospektivna izložba fotografija i kostima, a današnju svečanost upotpunilo je i izvođenje premijera opere „Evgenije Onjegin“ večeras na velikoj sceni „Jovan Đorđević.

Srpsko narodno pozorište je osnovano 1861. godine u Novom Sadu, u tadašnjoj Carevini Austriji, prvenstveno kao nacionalna ustanova koja je imala zadatak da putem dramske književnosti i glumačke umetnosti prenosi srpsku reč i istoriju, da budi nacionalnu svest i podiže kulturni nivo Srba i time pruži otpor bečkoj i peštanskoj vlasti.

Pripreme oko osnivanja vršili su Svetozar Miletić, Stefan Branovački, Jovan Đorđević i Jovan Jovanović Zmaj, a prvi upravnik SNP-a bio je Jovan Đorđević, koji je na toj funkciji bio do 1867. godine, kada s polovinom glumaca, na poziv kneza Mihaila, odlazi u Beograd i osniva Narodno pozorište.

Pozorište je od samog početka igralo širom Vojvodine i van nje. U današnju zgradu Srpsko narodno pozorište useljava 1981. i ima status jedne od najvažnijih institucija kulture u zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.