28. aprila Dan biblioteke Matice srpske

VIDEO K9: Biblioteka Matice srpske proslaviće 28. aprila svoj dan i tom prilikom biće uručene Nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske i zahvalnice ove ustanove.

0
107

Dan Biblioteke Matice srpske biće obećežen 28. aprila, kada će ovogodišnja Nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske biti uručena prof. dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović, profesorki emeritusu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Pored monografija i priređenih knjiga, ona je objavila i preko 300 radova u stručnoj i naučnoj periodici, većinom iz oblasti izučavanja balkanskog i južnoslovenskog književnog folklora i interdisciplinarnih studija o refleksima tradicionalne usmene književnosti i mitsko-obredne prakse balkanskih naroda u srpskoj i jugoslovenskoj dramaturgiji i pozorištu.

Nagradu čine povelja, plaketa, okrugli sto o delu dobitnika i zbornik radova sa okruglog stola.

Povelja i plaketa će dobitnici biti uručene prilikom proslave Dana Biblioteke, a okrugli sto u novembru, nakon čega će biti objavljen i zbornik radova.

Istog dana biće uručene i Zahvalnice Biblioteke Matice srpske, koje dobijaju Marija Jovancai, Marija Čurčić, i JU Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Dan Biblioteke Matice srpske ova ustanova obeležava u spomen na dan kada je 1864. godine doneta odluka o preseljenju Matice srpske i njene biblioteke iz Pešte u Novi Sad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.