25. novembar, Dan prisajedinjenja

VIDEO K9: Novi Sad danas obeležava Dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, u znak sećanja na 25. novembra 1918. godine, kada je ova odluka doneta na Velikoj Narodnoj Skupštini Vojvodine.

0
42

Na današnji dan 1918. godine, Odlukom Velike Narodne Skupštine Vojvodine, tadašnjoj Kraljevini Srbiji prisajedinjeni su Banat, Bačka i Baranja.

Dan ranije, istu Odluku donela je i Skupština Srema u Rumi. Sto tzri godine kasnije, ovaj datum se tradicionalno obeležava u severnoj srpskoj pokrajini.

Tim povodom, predstavnici Gradona Novog Sada, zajedno s predstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Saveza bačkih Bunjevaca, položili su vence od lovorovog lista na Spomen – ploču koja se nalazi na Trgu slobode.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević je tom prilikom istakao da je 25. novembar 1918. godine jedan od najzačajnijih datuma za našu zemlju u 20. veku.

Vučević naglašava da ovaj datum treba da bude obeležavan u čitavoj zemlji zbog njegove važnosti za čitavu naciju. Međutim, dodaje on, obeleževanje Dana prisajedinjenja Vojvodine Srbiji u najvećoj meri ima regionalni karakter.

U Savezu potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine kažu da se, istorijski gledano, 25. novembra 1918. godine desila najveća pobeda srpskog naroda i srpske vojske.

Vučević je podsetio i da je Velika Narodna Skupština Vojvodine bila jedna od retnih političkih institucija u Evropi te 1918. godine u kojoj su odluke donosile i žene. U Skupštini je tada glasalo i 7 žena predvođenih Milicom Tomić, kćerkom Svetozara Miletića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.