25. novembar – Dan AP Vojvodine. Javna rasprava od 1. do 30. aprila

VIDEO K9: Nacrti pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana Autonomne pokrajine Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja, naći će se na javnoj raspravi čiji je program utvrdila Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici.

271

Predloženo je da se Dan AP Vojvodine svečano obeležava 25. novembra, kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

Kao datum od pokrajinskog značaja, predloženo je obeležavanje 15. maja, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, kao i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, kada su Ujedinjene nacije 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Prema programu koji je usvojila Pokrajinska vlada, javne rasprave o ovim datumima će biti održane od 1. do 30. aprila i to 3. aprila u Rumi, 10. aprila u Zrenjaninu i 17. aprila u Novom Sadu.

Takođe, tekst predloga odluke biće objavljen na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama http://www.kultura.vojvodina.gov.rs

Primedbe, predlozi i sugestije zainteresovani mogu dostaviti Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama na e-mail: [email protected] ili poštom na adresu Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad.

Na današnjoj sednici, Pokrajinska vlada usvojila je i Akcioni plan zapošljavanja u AP Vojvodini za 2018. godinu. Za subvencije za samozapošljavanje, subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica i za realizaciju javnih radova, u pokrajinskom budžetu predviđeno je 120 miliona dinara.

Pokrajinska vlada donela je danas akte kojima se uređuje korišćenje pokretnih stvari koje je obezbedila kroz realizaciju projekta prekogranične saradnje između Srbije i Hrvatske – „Odgovor na sveprisutne vanredne situacije u pograničnoj oblasti -EMBER“. Radi se o projektu finansiranom iz sredstava Evropske unije, koji su zajednički realizovale institucije iz Srbije i Hrvatske, radeći na snaženju regionalne saradnje i zajedničkom pristupanju odbrani od poplava u prekograničnom području sliva reke Save.

Od milion evra, koliko iznosi ukupna vrednost „EMBERA“-a, više od 441 hiljada evra odobreno je za projektne partnere u Srbiji. Projekat predviđa pripremu zajedničkih planskih dokumenata reagovanja u vanrednim situacijama, nabavku opreme i zajedničke terenske vežbe jedinica civilne zaštite Srbije i Hrvatske.

Oprema koja je realizovana putem ovog projekta, dodeljuje se na korišćenje „Vodama Vojvodine“, Gorskoj službi spasavanja Srbije i Crvenom krstu Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.