2,5 minuta do ponoći na Satu Sudnjeg dana

Svet je samo jednom u novijoj istoriji bio bliži uništenju nego što je danas, objavili su juče naučnici okupljeni oko udruženja "Bilten naučnika koji se bave atomskom energijom", odgovorni za pomeranje minuta na takozvanom Satu Sudnjeg dana.

0
402

Kazaljke sata pomerene su za 30 sekundi što znači da je svet dva i po minuta udaljen od ponoći, odnosno od katastrofe, prenosi hrvatski “Jutarnji list”.

Samo je jednom, kako se navodi, kazaljka bila bliže ponoći i to 1953. godine kada su SAD odlučile da radikalno osnaže svoj nuklearni arsenal hidrogenskom bombom, a samo beleženje “vremena” je započelo još 1947.

Sat Sudnjeg dana naučnici su osmislili kako bi na najjednostavniji način demonstrirali koliko su Zemlja i čovečanstvo u opasnosti od nuklearnog naoružanja, ali i ostalih činilaca poput klimatskih promena.

U saopštenju “Biltena” navedeno je šta je dovelo do pomeranja kazaljke.

“Terorizam koji uključuje nuklearni i radiološki materijal ostaje najveća pretnja čovečanstvu i globalnoj stabilnosti. U celu priču savršeno su se uklopili SAD i Rusija sa svojim velikim nuklearnim arsenalom. Te dve države u svojim rukama imaju 800 bojevih glava spremnih za lansiranje”, piše u saopštenju.

Posljednji put kazaljka je pomerena 2015, kada se priližila ponoći za tri minuta. Najdalje je bila 1991. godine, kada je Sat Sudnjeg dana, nakon završetka Hladnog rata, stajao na 17 minuta od apokalipse. Opet je pomeren 1995. godine i to za 14 minuta do uništenja. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.