25. Godišnja izložba “Likovnog kruga”

VIDEO K9: Jubilarna, 25. Godišnja izložba "Likovnog kruga" – udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave, otvorena je sinoć u Muzeju Vojvodine i trajaće do 12. septembra

0
26

Na jubilarnoj, 25. Godišnjoj izložbi “Likovnog kruga”, koja je sinoć svečano otvorena u atrijumu Muzeja Vojvodine, umetnička dela izlaže 57 umetnica i umetnika koji stvaraju u ateljeima Petrovaradinske tvrđave.

Predsednik “Likovnog kruga” – udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave, podsetio je da će sledeće godine biti obeleženo 70 godina postojanja ovog udruženja i isto toliko godina kako likovni umetnici u ateljeima na Tvrđavi stvaraju u kontinuitetu.

Godine 1952. mladi likovni umetnici Jovan Soldatović, Boško Petrović, Stevan Maksimović, Dušan Milovanović, Aleksandar Lakić, Nikola i Rada Graovac, posle uspešnih studija na Akademiji u Beogradu, vraćaju se u Novi Sad, gde u dogovoru sa gradskim vlastima dobijaju svoje ateljee u, tada od vojske napuštenim i zarušenim prostorima Petrovaradinske tvrđave, sa namerom da ovaj bastion ratovanja preobraze u centar kulture i umetnosti.

Više od 450 umetnika danas radi u ateljeima na Petrovaradisnkoj tvrđavi. Tu su slikari, grafičari, vajari, dizajneri, kompozitori, fotografi, keramičari, tapiseristi. Ima i kostimografa, književnika, restauratora i konzervatora, umetnika multimedija, modnog dizajna, pejzažista, dekorativnih plastičara.

Nekoliko generacija umetnika sa svojim saradnicima, sa više od 15.000 umetničkih radova, zastupljeno je širom sveta u svim najvećim centrima kulture, muzejima, institucijama, privatnim zbirkama. Jubilarna, 25. Godišnja izložba „Likovnog kruga“ će u Muzeju Vojvodine biti otvorena do 12. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.