25 godina “Ekološkog fonda”

VIDEO K9: Pre tačno četvrt veka u Novom Sadu je osnovan Ekološki fond u cilju obezbeđivanja sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine. I dok na ovaj jubilej gradska vlast tvrdi da je Novi Sad danas na korak do ulaska u porodicu gradova „Zelene prestonice Evrope“. Inženjeri zaštite životne sredine poručuju da ni posle 25 godina od osnivanja ovog fonda, donosioci odluka nisu rešili pitanje odlaganja otpada i ispuštanja otpadnih voda u našem gradu.

0
42

Skupština Grada Novog Sada je pre 25 godina donela je odluku o osnivanju „Ekološkog fonda“, a Novosađani od tada plaćaju eko-dinar za unapređenje zaštite životne sredine. Time je, ističu u Gradskom veću za zaštitu životne sredine Novi Sad postao prvi grad koji kontinuirano obezbeđuje sredstava za ove svrhe.

U prethodnih 25 godina postojanja „Ekološkog fonda“ Grada Novog Sada, menjali su se i zakoni i vlasti, kao i osnov za punjenje budžetskog fonda, ali je suština ostajala ista – sredstva su korišćena za brojne projekate u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, kažu u Gradskom veću i poručuju da je poslednjih osam godina, više nego ikada rađeno na sprovođenju ekoloških programa, što je Novi Sad dovelo na korak do ulaska u porodicu gradova „Zelene prestonice Evrope“.

Prema rečima Mire Radenović, članice Gradskog veća za zaštitu životne sredine, posle 40 godina, u Novom Sadu je podignuta prva nova parkovska površina, urađen je Projekat pejzažnog uređenja parka severno od Ranžirne stanice i ulice Radomira Raše Radujkova na oko 35.000 kvadratnih metara koji će sledeće godine biti na usluzi građanima, grad je ozelenjen sa preko 20.000 stabala, nastavljena akcija „Oživimo parkove“, a u 2021. godini planirane su još intenzivnije aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine. Podsetila je i da je u završnoj fazi uspostavljanje informacionog sistema koji će omogućiti u svakom trenutku uvid u stanje zelenih površina i efikasnije planiranje i kontrola radova na održavanju.

Udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine”, međutim, saopštava da ovaj jubilej, nažalost, sugrađani dočekuju sa činjenicom da ni posle 25 godina od osnivanja gradskog Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, donosioci odluka u Novom Sadu nisu rešili pitanje odlaganja otpada i ispuštanja otpadnih voda, već sav prikupljeni otpad, kako navode, završava na smetlištu na Klisi, a otpadne vode direktno odlaze u Dunav i na taj način u značajnoj meri zagađuje životnu sredinu i ugrožava zdravlje stanovnika Novog Sada.

U prethodnih 5 godina, na ime naknada za zaštitu životne sredine u novosadski Budžetski fond za zaštitu životne sredine slilo se preko 11 miliona evra, kažu u ovom udruženju i dodaju da je najvećim delom prikupljeni novac otišao JKP “Gradsko zelenilo” i JKP “Čistoća” za podizanje novih zasada, čišćenje javnih površina i uklanjanje divljih deponija.

Udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine”, uz podršku UNDP-a,  pokrenulo je sajt nsekodinar.rs na kojem je dostupan detaljan pregled prihoda i rashoda Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine dostupan je na nsekodinar.rs, a uskoro će, uz pomoć Centra za isrtaživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA na njemu biti dostupna i interaktivna mapa putem koje će građani i građanke moći da daju svoje predloge o načinu trošenja sredstava iz ovog fonda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.