25.000 vozača kažnjeno zbog telefona. Pojačane kontrole do kraja sezone

VIDEO K9: Danas počinju pojačane saobraćajne kontrole vozača koji nepropisno koriste telefone i druge uređaje za komunikaciju tokom vožnje.

161

Saobraćajna policija će od danas pa do kraja kraja letnje turističke sezone sprovoditi mere pojačane kontrole vozača zbog nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju, saopšteno je iz MUP-a.

Za ovaj saobraćajni prekršaj je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Prilikom sankcionisanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja telefona ili drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će, kako je saopšteno, dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje. Istovremeno, prisutan je trend povećanja broja ovog prekršaja, s obzirom da je za prvih šest meseci ove godine sankcionisano gotovo 25.000 vozača, što je za 13 odsto više u odnosu na prvu polovinu prethodne godine.

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta, dok pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.