248 miliona dinara mladim poljoprivrednicima

VIDEO K9: Ugovori vredni 284 miliona dinara juče su dodeljeni mladim poljorivrednicima u zgradi Pokrajinske vlade.

113

Registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, čiji su nosioci poljoprivredni proizvođači mlađi od 40 godina u četvrtak su dodeljeni ugovori u ukupnoj vrednosti od 284 miliona dinara.

Reč je o 204 ugovora koji su s korisnicima potpisani na osnovu konkursa za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji Vojvodine u 2019. godini. Više od polovine korisnika ovih sredstava su žene, a dodeljena sredstva namenjena su za investicije mladih poljoprivrednika u primarnu, prerađivačku i stočarsku proizvodnju.

Sredstva su, između ostalog, dodeljena za nabavku poljoprivrednih mašina, plasteničku proizvodnju, podizanje novih zasada voća, hmelja i vinove loze, za priplodna grla za meso i mleko i opremu za stočarske farme, zatim za opremu za preradu voća, povrća i grožđa, opremu za preradu uljanih kultura, opremu za preradu začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja, opremu za preradu mesa, kao i za opremu za zanatsku proizvodnju piva.

Najviše ugovora je potpisano sa korisnicima iz lokalnih samouprava Vrbas, Novi Sad, Bačka Palanka i Sombor, a najveće interesovanje je bilo za nabavku kvalitetnih priplodnih grla stoke.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević se osvrnuo i na pomor pčela u Kikindskom ataru koji je posčednjih dana izazvao veliku pažnju javnosti, istakavši da je sekretarijat na čijem je čelu delovao interventno, raspisivanjem i drugog konkursa ove godine na koji će pčelari moći da apliciraju.

Poljoprivreda i razvoj sela su, kako je tom prilikom rečeno, u fokusu Pokrajinske vlade koja je u protekle tri godine, iz pokrajinskog budžeta u agrar investirala više od 20 milijardi dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.