Napreduje izgradnja Naučno-tehnološkog parka

VIDEO K9: Izgradnja Naučno - tehnološkog parka u Novom Sadu napreduje planiranom dinamikom, kažu na Fakultetu tehničkih nauka. S obzirom da je samo na građevinsku vrednost projekta potrošeno oko 30 milion evra, ne uzimajući u obzir vrednost parcele i infrastrukturu, biće to, prema račima prof. dr Srđana Kolakovića sa FTN-a, do sada najveće ulaganje u nauku u Srbiji.

0
286

Pre oko dve i po godine započeta je prva faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu koji će studentima Fakulteta tehničkih nauka na jednom mestu omogućiti praktičnu i teorijsku nastavu, rekao je Kolaković.

Prva faza je pri kraju i, kako saznajemo, do sada je urađeno oko 90% posla.

“Očekujemo da bi u septembru tu prvu fazu mogli da završimo. Ta prva faza podrazumeva završetak celokupne fasade i, od 30 hiljada kvadrata, 10 hiljada kvadrata bi bilo na upotrebu pušteno u oktobru mesecu na zadovoljstvo studenata Fakulteta tehničkih nauka i to da kažemo studenata koji su danas najatraktivniji, studenata iz oblasti IT tehnologija”, istakao je dr Kolaković.

Naučno-tehnološki park je zamišljen kao sinergija nauke, nastave i saradnje sa velikim kompanijama iz oblasti IT sektora, kaže profesor Kolaković. Sama ideja realizacije projekta pokrenuta je pre desetak godina upravo na Fakultetu tehničkih nauka. Ovaj projekat obezbediće i oko tri hiljade novih radnih mesta.

“Opet, mogu reći na zadovoljstvo, da smo imali jako dobru saradnju u ovom našem projektu, zajedničkom projektu. Republika koja je obezbedila 73% sredstava iz kredita Evropske investicione banke, tu je Pokrajina koja je zajedno sa fakultetom obezbedila ostalih 27% i tu je grad Novi Sad koji je obezbedio sredstva za parterno uređenje koje je ovih dana počelo da se radi oko Naučno-tehnološkog parka”, naveo je Kolaković.

Biće ovo, kako je rekao, najveći naučno-tehnološki park u Srbiji i u okruženju. Osim školovanja studenata i razvijanja IT sektora, dve trećine njegovog prostora je predviđeno za razvijanje “start-up” kompanija.

Po završetku studija za najbolje studente će biti otvorene mogućnosti da razviju sopstvenu firmu ili da se zaposle u nekoj od prisutnih kompanija.

“Znači, naše studente koji budu završili fakultet i budu imali ideju u kom pravcu bi nešto razvijali. Zatim je tu predviđeno 4 hiljade kvadrata da bude za potrebe AP Vojvodine i Instituta koji eventualno već postoje ili koji bi bili u osnivanju. I ostali deo je za velike kompanije koje bi svoje razvoje, svoj razvojni deo imali ovde u Naučno-tehnološkom parku. I mi stvarno mislimo da je to jedna dobra sinergija da studenti odmah i praksu, a i svoj budući poziv razvijaju na istom mestu”, izjavio je Kolaković.

U toku je, naveo je Kolaković, tender za završetak preostalih 20 hiljada kvadrata, za koje je Vlada Republike Srbije obezbedila preko 9 miliona evra dodatnih sredstava, sa rokom izgradnje od osam meseci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.